nieuws

Restmateriaal Heras in nieuwe producten

bouwbreed Premium

Het restmateriaal van hekwerkfabrikant Heras gaat nu nog het hergebruikcircuit in. Maar recycling is zonde, omdat het een nieuw product betreft. Het bedrijf Newaste maakt van het afval van Heras nieuwe designproducten en noemt dat ‘precycling’.

Ongeveer 5200 ton staal en aluminium verwerkt Heras jaarlijks in zijn producten voor de buitenbeveiliging van gebouwen, zeg maar hekwerk. Zo’n 5 procent is onbruikbaar en wordt als restmateriaal afgevoerd. Volgens woordvoerder Annelieke van de Vrande gaat het dan vaak toch nog om balken en palen tot 2 meter lengte. “En die zijn heel geschikt voor Newaste.” Recycling ervan is volgens het bedrijf relatief duur en het materiaal degradeert meestal. “Elke kilo staal die we moeten afvoeren, is er één te veel”, meent algemeen directeur van Heras Dennis Gouka.

Voor zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft onderzocht Bastiaan Tolhuijs voor Heras de mogelijkheden restmaterialen te gebruiken voor nieuwe producten zoals meubels. Als ondernemer en eigenaar van Newaste gaat hij nu in ieder geval 3 à 4 van de 5 procent van de restmaterialen van Heras omzetten in door hem ontworpen designproducten.

Het leveringsprogramma van Newaste omvat momenteel onder andere tafels, stoelen, banken, klokken en lampen. Zodra Tolhuijs een prototype van een nieuw product klaar heeft, stuurt hij dat naar de productiehal van Heras waar zijn ontwerpen in serie gemaakt kunnen worden. Primair richt hij zich op bedrijven en overheden, die grotere aantallen afnemen, maar met sommige producten wil hij ook de particuliere markt bedienen.

Het hout dat Tolhuijs in sommige van zijn producten zoals de tafels en stoelen verwerkt is afkomstig van sloopprojecten. Hij hoopt ook afval uit andere productieprocessen te kunnen gaan toepassen, bijvoorbeeld van kabels of zonnepanelen.

Reageer op dit artikel