nieuws

Orderportefeuilles B&U herstellen weer wat

bouwbreed Premium

De orderportefeuilles van woningbouwers en utiliteitsbouwers van april van dit jaar waren vergeleken met maart weer iets meer gevuld, blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Woningbouwers hebben gemiddeld voor 5,3 maanden werk, utiliteitsbouwers voor 5,4 maanden. Inmaart werd nog een dieptepunt bereikt. De woningbouw noteerde toen een orderboek van 5,1 maanden, utiliteitsbouw had een werkvoorraad van 5,0 maanden. Sinds de eerste meting in 1986 waren de orderboeken van woning- en utiliteitsbouwers niet zo dun geweest.

De vierhonderd hoofdaannemers die aan het onderzoek meedoen, zijn bij de laatste meting positiever dan een maand ervoor. In maart meldde de helft van alle bouwers nog dat er te weinig orders waren; in april is dat gedaald naar vier op de tien bedrijven.

Ook zijn er steeds minder bedrijven met reorganisatieplannen. In april heeft 38 procent van de woningbouwers plannen om het personeelsbestand in te krimpen, tegen 43 procent een maand eerder.

Opvallend is dat vooral wegenbouwers meer bedrijvigheid constateren. Het onderhanden werk stijgt bij 20 procent van deze ondernemingen. Desondanks hebben meer wegenbouwers plannen gekregen om mensen te ontslaan. Een op de tien bedrijven denkt daaraan. Een maand eerder zei geen van de bedrijven plannen te hebben in te krimpen.De grond- en waterbouwbedrijven zagen ook iets meer bedrijvigheid in de sector, maar de gemiddelde orderportefeuille daalde desondanks met 0,1 maand naar 6,2 maanden.

Reageer op dit artikel