nieuws

Nieuw muurtje voor Moulijn

bouwbreed Premium

Nieuw muurtje voor Moulijn

Het ‘Muurtje van Moulijn’ in de Rotterdamse Bloklandstraat waartegen Feyenoords beroemdste speler in zijn jeugd balletjes trapte, wordt gesloopt. Het staat een fiets- en wandelroute in de weg. Kunstenaar Hans Citroen ontwierp, niet voor het eerst, voor deelgemeente Centrum Noord en corporatie Woonstad een vervangend muurtje dat aan ‘Coentje’ herinnert.

Het hoeveelste Moulijn-muurtje wordt dit?

“Het derde. Het lijkt of ze geen lang leven zijn beschoren, maar dat valt mee. Het eerste, originele muurtje hoorde bij een blok woningen dat tachtig jaar heeft bestaan. Het tweede, door mij ontworpen muurtje staat er ook al zo’n 25 jaar. Best een stevige constructie.”

Toch wordt het afgebroken.

“Wegens een stedenbouwkundige ingreep, niet omdat het gammel zou zijn! Ik heb degelijk materiaal gebruikt. Eigenlijk wilde ik de authentieke stenen gebruiken, maar die waren onvindbaar. Iemand moet gedacht hebben: weg met die ouwe troep. Ik heb het gebouwd van gladde strengpersstenen.”

Hoe gaat muurtje drie eruit zien?

“Er moet ook een woonblok uit de periode-Moulijn tegen de grond. Daar gebruik ik de sloopstenen van. Heb ik toch nog m’n revanche.”

De jeugd mag er als vanouds balletjes tegen trappen?

“Van mij wel, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Kinderen voetballen tegenwoordig niet meer op straat maar op van die speciale met hekken afgezette trapveldjes.”

Dan wordt muurtje drie eerder een monument?

“In ieder geval meer dan het vorige. Bij het ontwerpen daarvan moest ik oppassen er geen grafzerk van te maken, Coen leefde toen nog. Dit muurtje krijgt een beetje cerebraal karakter, met traptreden om bloemen te leggen of een toespraakje te houden. De jeugd uit de wijk gaat de stenen bikken. Krijgen ze meteen contact met een stukje voetbalhistorie.”

De legende Moulijn mag niet verloren gaan?

“Coen is voetbalgeschiedenis. Hij was een bijzondere voetbalpersoonlijkheid. Iedereen hield van hem.”

Reageer op dit artikel