nieuws

Netwerk van koppelbazen ontmanteld

bouwbreed

Justitie is een internationaal opererend netwerk van koppelbazen op het spoor. Deze week werden in dat kader invallen verricht op verschillende adressen in Nederland en Duitsland.

Omvang fraude geschat op 1,6 miljoen

Zeker vierpersonen worden inmiddels verdacht van witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de groep op diverse bouwplaatsen in Europa werknemers aan het werk heeft gezet tegen zeer lage uurtarieven. De verplichte afdrachten voor premies volksverzekeringen en belastingen vonden daarbij niet plaats.

De schade wordt voorlopig geschat op ongeveer 1,6 miljoen euro, laat woordvoerder Charlotte Slagter van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) weten. “Dat zegt natuurlijk wel wat over de omvang van de groep.” Volgens Slagter was de groep actief in meerdere Europese landen. In welke precies kon zij gisteren, in belang van het onderzoek, niet aangeven. Wel kon zij kwijt dat de vermeende koppelbazen geen personeel hadden uitstaan op Nederlandse bouwprojecten.

Hoe justitie de groep op het spoor is gekomen, kon Slagter ook niet zeggen. “We zitten nog midden in het onderzoek.”

Invallen

Dinsdag doorzocht de Fiod vier woningen en twee bedrijfspanden in Nederland. In Duitsland vonden invallen plaats in één woning en twee bedrijven. Daarbij is administratie in beslag genomen.

Tegelijk is beslag gelegd op binnen- en buitenlandse bankrekeningen, contant geld, een jacht, personenauto’s, een motor en andere waardevolle bezittingen. Bij de a ctie werden geldhonden ingezet.

Een van de bedrijfslocaties is geheel ontmanteld door de Fiod. De vier verdachten – waarvan er drie woonachtig zijn in de regio Nijmegen en een in Duitsland – zijn niet aangehouden. Volgens Slagter was dat “in het kader van dit onderzoek niet nodig.”

Reageer op dit artikel