nieuws

‘Na de zomer hardere acties bij ondernemingen zelf’

bouwbreed

Installateurs, metaalbewerkingsbedrijven en andere ondernemingen in de metaalsector moeten rekeninghouden met grotere en hardere acties dan die van vrijdag in Zoetermeer en Noord-Nederland.

Dat dreigement uitten be stuurders van vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen tijdens de protestmars in Zoetermeer, waaraan ruim duizend metaalarbeiders deelnamen.

“Deze manifestatie is nog maar het begin. Na de zomer zullen we op grote schaal acties organiseren, maar dan voor de poorten van de bedrijven”, verzekerde cao-onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen.

De werknemers protesteerden gisteren tegen het uitblijven van nieuwe cao’s voor de metalektro (kleinmetaal) en de metaaltechniek (grootmetaal). De onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties en vakbonden liepen vorige maand stuk. “De verslechteringen en de nullijn, voor ongeveer een half miljoen werknemers, moeten van tafel”, vatte FNV-bestuurder Jos Brocken de eisen van vakbonden samen. “De werknemers willen meer zeggenschap over werktijden, een vierdaagse werkweek om gezond langer door te kunnen werken en jongeren aan het werk te krijgen. En een beter loon.”

Werkgeversorganisatie FME deed donderdag nog een oproep om de onderhandelingen voort te zetten, maar die werd door bonden afgewezen. De Jong: “Omdat die oproep alleen voor de bühne was. Ze willen weer gaan onderhandelen, zonder voorwaarden vooraf. Dat is in deze fase geen optie meer.”

Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema benadrukte dat de installatiebedrijven stakingen niet kunnen hebben. Daarvoor verkeert de branche in te zwaar weer. Loonsverhogingen zijn volgens haar eveneens onverantwoordelijk.

“In de huidige crisis kunnen ondernemers de gevolgen daarvan niet dragen. Een grote ontslaggolf zal het gevolg zijn, waarbij vooral jongere werknemers de dupe worden”, waarschuwde ze.

In de afgelopen twaalf maanden verloren al meer dan 15.000 werknemers in de installatiebranche hun baan.

Reageer op dit artikel