nieuws

Minder aftrek op lopende hypotheek

bouwbreed

Ook op bestaande hypotheken moet de aftrekbaarheid worden verminderd om onevenwichtigheden op de woningmarkt aan te pakken. Dat stelt de commissie-Van Dijkhuizen voor in haar advies ‘Naar een activerender belastingstelsel’.

De commissie adviseert in de inkomstenbelasting te gaan werken met nog maar twee belastingschijven, één van 37 procent tot één inkomen van 60.000 euro, en een van 49 procent daarboven. In de toekomst zouden de tarieven verlaagd kunnen worden naar 34 en 46 procent.

In het verlengde daarvan stelt de commissie voor de belastingaftrek voor zowel nieuwe als bestaande hypotheken te beperken tot 37 procent. Daarnaast zouden ook bestaande hypotheken geprikkeld moeten worden om af te lossen. Daartoe wil de commissie een forfaitair aflossingsschema gaan invoeren. Daarbij vindt zij aflossen tot de helft van de schuld voldoende.

Lees meer op pagina 2 in de krant van vandaag

Reageer op dit artikel