nieuws

Machine legt zware wapeningsnetten op hun plek

bouwbreed Premium

“Met drie mensen leggen we op één dag 160 wapeningsnetten met behulp van deze machine. Normaal staan daar zestien mandagen voor en bovendien is het nog arbovriendelijk ook. Ze zijn niet moe aan het eind van de dag.”

Pjotr Paaijmans van Paaijmans Wapeningsstaal & Montage (PWM) uit Oosterbeek zorgt ervoor dat bij de bouw van een 100 hectare groot glastuinbouwcomplex in het Noord-Hollandse Middenmeer geen werknemer zich vertilt. De kruisnetten die PWM daar voor Verkade Beton uit Monster toepast hebben een gewicht van tussen 100 en 160 kilogram per stuk (staafdiameter 10 millimeter en 150 millimeter afstand tussen de staven). “En dan is het volgens de arbo-regels niet toegestaan netten met de hand te leggen. Maar dat gebeurt nog wel op grote schaal”, weet Paaijmans. Per persoon mag niet meer getild worden dan 25 kilogram.

Klembekken

Hij heeft zijn nettenlegmachine nog maar op een paar projecten ingezet, maar is er nu al van overtuigd dat dit de oplossing is voor een nijpend probleem op de bouwplaats: hoe krijg ik die zware netten op hun plek zonder in overtreding te zijn? Aan een felgele stalen constructie, die in een kraan hangt, zijn klembekken gemonteerd. Deze kunnen circa tien wapeningsnetten tegelijk oppakken en op de centimeter nauwkeurig neerleggen. Het werk gaat hiermee volgens Paaijmans ook nog eens veel sneller dan met de hand of een gewone kraan. Bij de laatste mogelijkheid kan maar één net tegelijk getransporteerd worden. “Dan moet die kraan wel heel veel bewegingen maken. Maar in de praktijk zullen de vlechters het karwei toch al snel handmatig doen”, aldus Paaijmans. Groot probleem in de praktijk is volgens hem nog de beschikbaarheid van alternatieven voor het handmatig leggen van wapeningsnetten boven de 50 kilogram. Voor zover hij kan nagaan is momenteel nog één andere, identieke nettenlegmachine in Nederland in gebruik.

Reageer op dit artikel