nieuws

Limburg steunt IBA met 4,5 miljoen euro

bouwbreed Premium

De provincie Limburg geeft de komende negen jaar jaarlijks een half miljoen euro aan de Internationale Bau Ausstellung (IBA) in Heerlen. Dat maakte de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) gisteren bekend. Het is de bedoeling dat de gemeenten in de voormalige oostelijke mijnstreek samen eenzelfde bedrag in de IBA steken.

Met het geld moet een bureau worden opgezet dat de IBA Parkstad 2020 mogelijk maakt en de kwaliteit van projecten bewaakt. Daarnaast hebben de acht deelnemende gemeenten, hun koepel Parkstad Limburg en de provincie afgesproken nog eens zo’n 45 miljoen in de IBA te steken.

“De bedoeling is dat deze investering met drie of zelfs meer vermenigvuldigd wordt door particuliere investeerders’’, zei Van der Broeck gisteren. “We kunnen daarbij terugvallen op veel kennis van anderen, want in Duitsland bestaat IBA al zo’n honderd jaar.’’

De IBA Parkstad 2020 is een tien jaar durend programma om bouw en renovatie in steden op te krikken. IBA Parkstad wil met name in deze regio rond Heerlen vastgoed een nieuwe bestemming geven. Op die manier hopen de initiatiefnemers dat de economie en de bouw een impuls krijgen.

Centraal bij de IBA staan onder meer duurzaam bouwen, hergebruik van materialen, zuinig zijn met energie en flexibel bouwen. Ook belangrijk is dat allerlei initiatieven met elkaar in verband gebracht worden en initiatiefnemers met elkaar in contact komen. In Heerlen en omgeving staan enkele bouwwerken die de IBA zou kunnen aanpakken, zoals het oude CBS-gebouw, de Nature Wonder World in Brunssum en de kasteelruïne in Landgraaf. “In het CBS zou bijvoorbeeld stadslandbouw mogelijk zijn’’, aldus Van der Broeck.

“Onlangs meldden zich bij mij enkele architectuurstudenten. Die willen een huis van karton gaan bouwen dat 30 tot 40 jaar meekan. Dit is een mooi voorbeeld van het hergebruik van afval.”

Want door noodzakelijke sloop in krimpgebied Parkstad blijft er veel ‘afval’ over, dat als nieuwe grondstof kan worden gebruikt. Van der Broeck bezocht de recente IBA in Hamburg. “In Hamburg is het probleem dat er te weinig huurwoningen zijn en te weinig groen. Via IBA wordt de stad gerenoveerd, en staan energieneutraal en –opwekkend bouwen centraal’’, zei hij. “Hamburg telt enkele enorme bovengrondse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, zo’n 30 meter hoog en 50 meter lang. Die ‘puisten’ worden via de IBA omgevormd tot energiecentrales. Ze worden behangen met zonnecollectoren, in de bunkers komt wateropslag en dat wordt verwarmd en gebruikt als stadsverwarming. In zo’n bunker is ook ruimte voor een restaurant.”

“Parkstad ligt tegen Duitsland aan en haalt daar zijn inspiratie. IBA streeft naar stedenbouwkundige verandering in een proces van 10 jaar. In Parkstad hebben we bevolkingskrimp en dus overschot op de huizenmarkt. Veel gebouwen moeten gesloopt worden, andere uit de tijd van de wederopbouw en het mijnverleden gerenoveerd. IBA houdt zich dan bezig met het oplossen van de vraag: hoe geven we een gebouw een nieuwe functie.”

Reageer op dit artikel