nieuws

Limburg moet knoop doorhakken rond buitenring

bouwbreed

De provincie Limburg neemt binnenkort een beslissing over het project Buitenring Parkstad.

De Raadvan State heeft nog anderhalf jaar nodig om tot een uitspraak in beroepszaken te komen. Wachten op die uitspraak zou bij groen licht betekenen dat de kosten verder stijgen van 141 naar 150 miljoen euro. De aanleg afblazen vinden gedeputeerde staten (GS) ook geen optie. Dan zou de provincie een verlies schrijven van 178 miljoen euro blijkt uit een notitie van GS.

Van dit bedrag kan zo’n 35 tot 40 miljoen worden terugverdiend door aangekochte panden en gronden weer te verkopen. Het liefst willen GS een verzoek tot opheffing van de schorsing indienen bij de Raad van State om dan voor eigen rekening en risico te starten met de aanleg van de weg.

De provincie moet aannemer MNO Vervat 5 procent van de aanneemsom betalen plus gemaakte kosten als de stekker eruit wordt getrokken. Als de Raad van State over anderhalf jaar alsnog groen licht geeft voor aanleg van de 26 kilometer lange autoweg rond de regio Heerlen, moet die opnieuw worden aanbesteed.

Het risico bestaat dat de provincie dan wordt aangesproken op ‘‘voorkennis’’ van MNO met een mogelijk mislukte aanbesteding als gevolg, schrijven GS.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels