nieuws

Leds in lantaarns Spanjaardsbrug

bouwbreed

De Rotterdamse Spanjaardsbrug heeft zijn lantaarns weer terug. De Nood uit Middelburg herstelde ze alle vier en monteerde er led-armaturen van eigen ontwerp in.

De Nood ontwikkelde het armatuur met Ledlicht Nederland uit Hengelo. Deze NU-Led Uplighter is specifiek bedoeld voor klassieke armaturen. Het bijzondere van het ontwerp zit volgens Ivor Seymour van De Nood in de spiegel die het licht naar beneden richt. “Vrijwel zonder dat daarbij schaduw ontstaat.” De leds genereren licht van 2700 graden Kelvin; warm wit licht met een lichtstroom van 2000 lumen. Het led-licht is te dimmen.

De ‘lampen’ zijn geen reguliere handelsproducten. “Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor onze eigen projecten”, zegt Seymour.

Dat zijn in elk geval de nieuw gebouwde lantaarns. In de vorm van een inbouwkit kunnen de NU-Led’s ook in bestaande lantaarns worden gemonteerd. Het aluminium koelelement is verkoperd zodat het minder opvalt. Wat Seymour betreft is het armatuur vooralsnog de enige in z’n soort. Andere fabrikanten hebben het (nog) niet in hun catalogus. De NU-Led is waterdicht volgens bestendigheidsklasse IP65.

Verf

De roodkoperen lantaarns zijn in Middelburg nagekeken en opgeknapt. Het verwijderen ging niet zonder moeite, herinnert Seymour zich. Het bronzen onderstuk van de lantaarn was vastgecorrodeerd aan het aluminium van de mast. “Brons en aluminium gaan niet samen, zeker niet wanneer er vocht bij komt.” Om in de toekomst problemen voor te blijven is de kop ingesmeerd met ‘een soort verf’. “Tape is daarvoor minder geschikt omdat het op den duur verweert”, zegt Seymour.

De gegoten ornamenten van de lantaarns zijn schoongemaakt en gerepareerd. Een aantal is vervangen. De armaturen zijn voorzien van nieuwe beglazing en een verstevigde bodem. De Nood nam ruim dertig jaar geleden de lantaarns van de Spanjaardsbrug ook al onder handen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels