nieuws

Komo-keur voor complete nieuwbouwwoning

bouwbreed

Het is nu mogelijk complete nieuwe woningen te voorzien van een Komo-kwaliteitsverklaring. Een woning kan het keurmerk krijgen als het tenminste voldoet aan het Bouwbesluit 2012 en de beoordelingsrichtlijn BRL 0905-1.

Tot nu toe konden a lleen onderdelen van een bouwwerk, zoals een kozijn of gevelelement, van een kwaliteitsverklaring worden voorzien. Diverse adviesbureaus en marktpartijen hebben drie jaar gewerkt aan de kwaliteitsverklaring voor een complete nieuwbouwwoning. In die periode werd de beoordelingsrichtlijn BRL 0905-1 vastgesteld. Hierin is alles opgenomen waaraan een woning met kwaliteitsverklaring moet voldoen. Bouwregisseur Climate Construction, een initiatief van Van der Leij Bouwbedrijven uit Amsterdam, heeft samen met Komo en SKH, onderzocht of en hoe objectief getoetste kwaliteit op integrale woningen kan worden gerealiseerd.

Climate Construction is dan ook het eerste bedrijf dat een Komo-attest heeft gekregen. Met dit attest moet de bouwvergunningaanvraag eenvoudiger worden omdat bouw- en woningtoezicht het attest moet accepteren als voldoende bewijs.

Vervolgstap

Cli mate Construction verwacht binnen een half jaar een eerste gecertificeerde woning voor een opdrachtgever te zullen opleveren. De vervolgstap is het Komo attest-met-productcertficaat waarbij ook de uitvoering van woningen door de onafhankelijke certificatie-instelling SKH met regelmaat wordt gecontroleerd. De bouwregissseur, waar naast Van der Leij onder meer Eneco, ingenieursbureau Boorsma en Reynaers in participeren, gaat bovendien onderzoeken of het mogelijk is om een kwaliteitsverklaring voor bestaande bouw op te tuigen.

Voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland, die het attest gisteren op de Provada uitreikte, vindt het initiatief “een opsteker voor de bouw”. “Tegelijk is het een belangrijke potentiële impuls, omdat door de getoetste kwaliteit investeerders en opdrachtgevers risico’s bij nieuwbouw van woningen kunnen verkleinen.”

Reageer op dit artikel