nieuws

Koepelhuis laat stuifzand door

bouwbreed

Rijkswaterstaat heeft ter gelegenheid van het Oerol-festival een zandkasteel laten bouwen op Terschelling. Het koepelhuis is bedoeld als pilot voor alternatieve, duurzame strandbebouwing die stuifzand makkelijk doorlaat.

‘Huize Zanders’ bestaat uit jute zakken en lange, opgerolde cilinders van flexibel materiaal. Ze zijn gevuld met zand, klei en schelpen. De koepelvormige constructie heeft een diameter van 3 meter en is 3 meter hoog. Prikkeldraad dat tussen de verschillende lagen wordt geplaatst fungeert als vervanging van zowel voegmortel als wapening. Rijkswaterstaat koos voor het zandhuis wegens zijn duurzame karakter en ronde vorm. Die voorkomt dat s tuifzand wordt tegenhouden. Een zandhuis kan bovendien onderdeel worden van de duinen en vormt daarom geen aantasting voor de waterkering. Rijkswaterstaat brengt jaarlijks 12 miljoen kubieke meter zand aan op de kust. Strandhuisjes en strandtenten beperken doorstuiving waardoor strand en duinen onvoldoende aangroeien. “Omdat op veel plaatsen een soort permanente lintbebouwing langs de kust ontstaat, willen we kustgemeenten, onderzoekers en marktpartijen met deze pilot uitdagen innovatieve bouwmethoden te ontwikkelen”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De op Terschelling gebruikte technieken zijn afkomstig van het Cal-Earth Institute, dat ook bij de bouw is betrokken. Deze Amerikaanse stichting werd opgericht door de Iraanse architect en activist Nader Khalili. Enige benodigdheid voor zijn ‘Superadobe’-woning zijn zakken. Door die te vullen met lokaal aanwezig materiaal is snel, zonder zware machines en tegen extreem lage kosten een huis te bouwen. Zandzakken worden gestapeld in halfsteensverband, maar er kunnen ook overspanningen mee worden gemaakt door zandzakken te plaatsen in een boogvorm. Op die manier zijn gevelopeningen voor deuren en ramen te bouwen, maar ook koepels en gewelven. De aerodynamische koepelvorm maakt de constructies stormbestendig. Dankzij het prikkeldraad kunnen ze trekspanning opnemen, waardoor ze zelfs bestand zijn tegen aardbevingen.

Reageer op dit artikel