nieuws

‘Kantorenleegstand Amsterdam daalt’

bouwbreed Premium

Voor het eerst sinds 2007 is de kantorenleegstand in de gemeente Amsterdam gedaald. Er staat 16,6 procent leeg van de totale voorraad, tegen 17,5 procent een half jaar geleden.

Dat meldt DTZ Zadelhoff op basis van zijn op 1 juli verschijnende publicatie Nederland Compleet medio 2013. De dalende leegstand in Amsterdam is mede te danken aan transformaties en onttrekkingen.

Daarmee lijkt de benoeming van een kantorenloods effect te hebben, aldus de vastgoedadviseur. ‘Een voorbeeld is de transformatie van het voormalige KPN-kantoor in Amsterdam Sloterdijk. Eind 2012 stond hier nog een fors metrage leeg en nu wordt deze ruimte omgevormd tot een Park Inn Hotel. Andere voorbeelden van kantoren die tot hotel zijn getransformeerd: de Arena Towers in Amsterdam-Zuidoost, het Rembrandtparkgebouw aan de Westas in Amsterdam en het voormalige Canon-kantoor in Hoofddorp.’

Landelijk groeide de kantorenleegstand nog wel. Op 1 juli 2013 bedraagt het aanbod 8,0 miljoen vierkante meter. Daarvan staat 7,3 miljoen vierkante meter leeg. In een halfjaar tijd is de leegstand toegenomen tot 14,7 procent van de totale voorraad.

Reageer op dit artikel