nieuws

‘Importheffing zonnepanelen werpt ons terug in de tijd’

bouwbreed

Europese importeurs van Chinese zonnepanelen moeten vanaf vandaag een extra belasting betalen van 11,8 procent. Uneto-VNI is teleurgesteld over het besluit van de Europese Commissie.

Het tarief geldt de komende twee maanden. Als onderhandelingen met de Chinese overheid niets oplevert, gaat de heffing automatisch omhoog naar gemiddeld 47,6 procent. Volgens Uneto-VNI komt de importheffing op Chinese zonnepanelen op een zeer ongelukkig moment. “De groei van de zonnepanelenmarkt was de laatste tijd onstuimig, we vrezen dat de importheffing ons terugwerpt in de tijd”, zegt voorzitter Titia Siertsema. “Zonnepanelen leveren installateurs de laatste tijd extra veel werk op in een markt die hard wordt getroffen door de crisis in de bouw. De omzet in zonnepanelen hebben zij momenteel keihard nodig.”

De Europese zonne-energielobbyorganisatie Afase stelt dat de EU en China maar kort de tijd hebben om een onderhandelingsoplossing te vinden. “Wij doen een beroep op beide partijen om binnen twee maanden tot een overeenkomst te komen die prijsverhoging vermijdt en rekeninghoudt met de belangen van de zonne-energieindustrie”, aldus voorzitter Thorsten Preugschas.

Reageer op dit artikel