nieuws

Glas-in-staal veiliger bij grote oppervlakken

bouwbreed Premium

Bij nieuwe toepassingen kan glas-in-lood niet altijd voldoen aan alle veiligheidseisen. Vervangen van de loden profielen door staal met het uiterlijk van lood, kan dan een oplossing zijn.

Het idee voor zijn glasramen ontstond bij Martin Smit toen hij voor het trappenhuis van zijn monumentale w oonhuis iets wilde maken tegen het naar zolder ontsnappen van verwarmde lucht: “Ik zocht iets wat past bij de rest van ons huis. We hebben veel glas-in-lood en zoiets leek me ook wel wat voor een scheidingswand met loopdeur. Maar glas-in-lood is op zo n plek toch iets te fragiel voor een glaswand van 2 bij 3 meter. Toen heb ik gekeken of ik in mijn metaalbedrijfje iets leuks kon maken, een echte eye-catcher voor een huis of een openbaar gebouw.”

Smit realiseerde zich dat de gebruikelijke H-profielen van lood een te beperkte constructieve sterkte hebben en dat glas-in-lood in dit soort nieuwe toepassingen niet kan voldoen aan alle veiligheidseisen. Daarom kwam hij uit op een soort glas-in-staal-raam, bestaande uit een frame van aan elkaar gelaste T-profielen met langs de omtrek van het raam hoekprofielen. Het frame van T-profielen kan binnen die omtrek bijvoorbeeld een simpel patroon hebben voor rechthoekige of ruitvormige glasdelen. Vanwege de veiligheid gebruikt hij monumentenglas, gelaagd glas dat met een warmtewerende coating thermisch beter isoleert dan het gebruikelijke enkelglas. De stalen profielen zijn aan de binnenzijde voorzien van rubberband en de glasdelen worden opgesloten door van rubberband voorziene stalen klemstrippen. Deze worden met boutjes vastgezet in de lijven van de T-profielen, waardoor uiteindelijk een soort H-profielen ontstaan. De koppen van de bouten zijn verzonken in de klemstrips, zodat beide zichtzijden van het staal kunnen worden afgewerkt met zelfklevende loodfolie. Desgewenst met wat tinfolie bij de ‘kruispunten’ van het lood.

De uitvinder snijdt zijn klemstrips en profielen met een laser uit stalen strips, zodat hij ook glasdelen met gebogen randen kan gebruiken. Op die manier zijn zelfs niet-vlakke ramen mogelijk. “Bij glas met gebogen randen is loodfolie wat lastiger, maar we zouden de strips loodkleurig kunnen poedercoaten.”

Het relatief dikke lijf van het profiel – de verticale balk van de T – buigt hij uit stafstaal dat hij door proplassen vastzet aan de profielstrips. Smit is nog bezig met de voorbereidingen van een landelijke introductie. “Na het prototype bij mij thuis hebben we een tweede, iets aangepaste versie op een andere locatie geplaatst. Daarna hebben we nog twee projecten gedaan, een bij een kapsalon en een in een woonhuis. Iedereen is razend enthousiast. Als we over ongeveer een maand helemaal klaar zijn met onze site www.smitsglas.nl gaan we serieus aan marketing doen en kan de officiële verkoop starten. Maar als iemand nu al een raam wil, kan dat natuurlijkook.”

octrooinummer: NL2009525

houder: Smitsglas, Hoorn

uitvinder: M. Smit

Reageer op dit artikel