nieuws

Getijdencentrale Noordzee wekt interesse parlement

bouwbreed

Het plan voor de bouw van een gigantische getijdencentrale in de Noordzee wekt de belangstelling van Kamerleden.

‘Het zou geweldig zijn een wedstrijdje te organiseren over waar de centrale komt’

“Ik vind het een interessant plan. Laat ze het maar presenteren in de Tweede Kamer. Volgende week gaat niet meer lukken, maar kort na de zomer lijkt het me leuk”, zegt VVD-Kamerlid René Leegte.

“We moeten alle kansen grijpen om meer energie op te wekken uit zon, wind en water en minder leunen op fossiele brandstoffen als kolen en olie. Het zou geweldig zijn als Nederlandse ondernemers willen investeren in getijdencentrales”, reageert Stientje van Veldhoven, woordvoerder energie van D66. Ze wijst er wel op dat het geld niet voor het oprapen ligt: “Op dit moment is het moeilijk om bij een bank een lening te krijgen voor zulke langlopende en vernieuwende projecten. De parlementariër ziet een taak voor de overheid weggelegd. “Die moet voorkomen dat proefprojecten vastlopen in regels.”

Tineke Huizinga, voorzitter van de stuurgroep van Power, reageert enthousiast op de handreiking om het plan te presenteren in de Tweede Kamer: “Het tij lijkt te keren voor de kansen van een getijdencentrale in de Nederland en Europa. Lange tijd was er weinig belangstelling omdat er sprake is van een energieoverschot en zo’n project niet van ene op de andere dag in zee ligt.”

Om die reden heeft het consortium Power zich in eerste instantie geconcentreerd op China, waar grote interesse is voor deze manier om schone energie te winnen. “En ja, dan zouden belangstellenden naar China moeten afreizen om een werkende centrale te zien op basis van Nederlandse technologie. Het zou geweldig zijn als nu alsnog een wedstrijdje ontstaat waar nu de eerste centrale komt.” De oud-minister van VROM staat volledig achter het “ijzersterke” concept om “supergroene” energie te winnen in een pps-project waar de investering zich binnen vijftien jaar terugverdient.

Kamerlid Leegte is enthousiast en sceptisch tegelijk over het plan voor een veertig kilometer lange centrale in de Noordzee. “Waar haal je 15 miljard euro vandaan? En je kunt je afvragen of de risico’s niet te groot zijn. Bij zo’n vernieuwend project kun je beter klein beginnen.”

Reageer op dit artikel