nieuws

FME-CWM: Weglopen uit cao-overleg lost niets op

bouwbreed

FME-CWM is bereid het cao-overleg in de metalektro (grootmetaal) voort te zetten, maar alleen “zonder voorwaarden vooraf”. Vakbonden voelen daar niets voor en zullen zich vandaag beraden over mogelijk acties.

Joost Zwaga

FN V Bondgenoten en CNV Vakmensen eiste vorige week dat de werkgeversorganisatie haar laatste cao-bod zou intrekken. Ondanks een brief van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming, waarin zij oproept de onderhandelingen te hervatten, zien bonden onvoldoende aanknopingspunten om het gesprek weer aan te gaan.

“Werkgevers zeggen de situatie te betreuren. Dat doen wij natuurlijk ook”, reageert onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen. “Maar het is vooral teleurstellend dat ze onze voorwaarden gewoon van tafel vegen. Op geen enkele moment gaan ze inhoudelijk op de onderwerpen waarover wij graag een goede cao willen afsluiten.”

Behalve over het loon zijn cao-partijen het ook niet eens over verruiming van werktijden en de inzet van oudere werknemers.

Dezentjé Hamming noemt “acties in de huidige omstandigheden onverantwoord”. Zij blijft er bij dat de bonden een goed voorstel is gedaan. Daarbij wijst zij er op dat de lonen dit jaar met 1 procent zijn verhoogd en voor volgend jaar een structurele loonsverhoging van in totaal 1,5 procent zal volgen. Dat werknemers van 55 jaar of ouder gevraagd wordt om ook oproepdiensten te draaien en over te werken, noemt ze ‘logisch’. “Mensen blijven immers veel langer fit.”

Vakbonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent voor de 150.000 monteurs, lassers, elektrotechnici en metaalbewerkers die onder de metalektro-cao vallen.

Gisteren werd bekend dat het cao-overleg in de kleinmetaal (installatie-, metaalbewerkings- en isolatiebedrijven) ook is stukgelopen. De kloof tussen de looneis van bonden en het bod van werkgevers bleek onoverbrugbaar.

Reageer op dit artikel