nieuws

Drive-in-woning krijgt energieniveau passiefhuis

bouwbreed

De Enschedese woningcorporatie Domijn liet 28 ‘hobbykamerwoningen’ in de wijk Wesselerbrink Noord renoveren tot passiefhuis. De verhuurder ziet in de gebruikte aanpak een landelijk voorbeeld.

Enschede – Hobbykamerwoningen zijn eigenlijk drive-in-woningen, zegt Marc Barenbrug, senior projectontwikkelaar van Domijn. “Het verschil zit in het gebruik van de begane grond. Daar wordt geen auto geparkeerd maar bijvoorbeeld spullen opgeborgen en hobby’s beoefend.”

De renovatie van de hobbykamerwoningen maakte deel uit van de herstructurering van de wijk Het Bijvank Noord. De verbetering maakt deel uit van een groter programma waarin woningen met een slecht energielabel worden aangepakt.

Door de renovatie verbeterde het energielabel van E naar A++. Het bleek een dure oplossing, zegt Barenbrug: “Met de kosten van alle maatregelen bij elkaar opgeteld benadert de investering die voor een nieuwbouwwoning.” Maar weggegooid is het geld volgens hem geenszins.

Domijn liet BAM Woningbouw de hobbykamerwoningen renoveren tot passiefhuisniveau. Dat gaat verder dan heel veel isolatie in de gevel proppen, zegt Barenbrug. De plaats van de daglichtopeningen bijvoorbeeld speelt eveneens een rol. Die oriëntatie is niet bij alle woningen gelijk. De woningen zijn aan een rij gebouwd in twee blokken van elf en één blok van zes. Binnen deze blokken zijn de woningen telkens anders gesitueerd waardoor de woonkamer op de oost- of op de westzijde is georiënteerd.

Domijn gaat ervan uit dat de bewoners bij hetzelfde stookgedrag ruim 90 procent zullen besparen op de ruimteverwarming. Barenbrug: “Dit is dus geen 90 procent besparing op de energierekening; belastingen, netwerkbeheerkosten, vastrecht en dergelijke blijven bestaan.” Metingen moeten de komende jaren uitwijzen of de voorspelde voordelen van de woningen uitkomen.

Rc-waarde

De woningen hebben nu een voorzetgevel van 60 centimeter dik, kozijnen met een dubbele kierdichting en een drievoudige HR++-beglazing. Mede daardoor hebben zij nu een Rc-waarde van 9 tot 10. Barenbrug vegelijkt: “De huidige conventionele nieuwbouwwoningen hebben een RC-waarde van 3,5.”

Aanvankelijk zouden de bewoners tijdens het werk in de woning blijven. Domijn bracht ze toch elders onder. “Zo bleef de overlast voor hen beperkt”, zegt Barenbrug. “Het kwam ook de uitvoering ten goede, bijvoorbeeld om vloeren open te breken.”

Van het type hobbykamerwoningen staan er in Enschede ruim 1600; landelijk zijn er ongeveer 6000 woningen gebouwd. De Enschedese variant stamt uit de jaren zestig. De renovatie ervan is volgens Domijn de eerste die op deze manier in Nederland is gerealiseerd.

Wat Barenbrug betreft kan de methode landelijk worden toegepast. Collega-corporatie De Woonplaats in Enschede kreeg interesse, omdat ook zij een groot aantal van dit type woningen in het bestand heeft.

Reageer op dit artikel