nieuws

De Combi ziet kosten flink teruglopen

bouwbreed

De Combi zag de omzet in 2012 met 19 procent teruglopen. Onder de streep bleef er echter meer over, constateert algemeen directeur Frank Auer tevreden. “We hebben gesneden aan de kostenkant, zodat we wat makkelijker door deze tijd heen kunnen scheren.”

Omzet daalt in 2012 met 19 procent

De algemene kosten van de Rotterdamse renovatiespecialist liepen terug van circa 10 miljoen in 2011 tot 5,8 het afgelopen jaar. Als het aan Auer ligt is dat getal volgend jaar nog lager. Zo wordt geïnvesteerd in een digitaal systeem voor kleinere renovatieopdrachten. “Het bonnenwerk moet straks automatisch gaan. Werknemers gaan voortaan met een soort iPad naar de klant.” De automatisering zal uiteindelijk tot een forse verbetering van de efficiency leiden, verwacht Auer.

Het afgelopen jaar stond voor de renovatiespecialist in het teken van aanpassen aan de marktomstandigheden. Vooral in Rotterdam werd gesneden in het personeelsbestand. In totaal werden circa dertig werknemers ontslagen, met name in de nieuwbouwtak. Op de aanbestedingsmarkt is het voor De Combi moeilijk, stelt Auer. “We zitten veel te rekenen. Het kan zomaar zijn dat je voor zo’n 40 miljoen euro aan werken inschrijft en maar voor 1 miljoen euro krijgt.” De directeur merkt bovendien dat het voor een relatief kleine aannemer als de zijne moeilijk is om grotere opdrachten binnen te halen. “Er wordt steeds meer gelet op de financiële positie van het bedrijf. Hoe groter hoe stabieler, denkt een opdrachtgever.”

Het is niet allemaal kommer en kwel, benadrukt de directeur. De orderportefeuille “ontwikkelt zich goed” en de onderhoudswerkzaamheden voor corporaties en vastgoedbeheerders, waar circa 25 procent van de omzet uit wordt gehaald, “lopen aardig door”. De directeur put bovendien hoop uit het feit dat de aandeelhouder (investeringsfonds BB Capital) en de huisbankier het eigen vermogen met “enkele miljoenen” versterkt hebben. “Dat laat zien dat ze vertrouwen hebben in dit bedrijf.”

Reageer op dit artikel