nieuws

Breijer moet weer saneren na fors verlies

bouwbreed Premium

Breijer gaat dit jaar verder reorganiseren. De Rotterdamse bouwer en installateur verloor vorig jaar 12 procent omzet en kwam in de rode cijfers terecht.

Omzet daalt met 12 procent

Het “ forse” verlies, waarbij het exacte bedrag niet is bekendgemaakt, wordt veroorzaakt door een voorziening die Breijer heeft genomen. De onderneming nam in 2011 al afscheid van honderd van de 745 medewerkers, dit jaar wordt verder ingekrompen en gereorganiseerd. Volgens algemeen directeur Pieter-Jan van Hooijdonk zit Breijer op dit moment in een “transitieperiode” en is het bedrijf “aan het eind van dit jaar helemaal voorbereid op die nieuwe toekomst”. De transitie is hard nodig, want volgens De Breijer-directeur lag het rendement vorig jaar “rond nul”. Door het omzetverlies bleef de bouwer steken op een omzet van 122 miljoen euro.

Projecten

Over 2013 wordt een verdere teruggang in omzet en rendement verwacht. “Vooral de business unit Projecten heeft veel last van krimp in de markt”, zegt Van Hooijdonk. De omzet daalde daar met 25 procent. De grootste werkmaatschappij van Breijer werkte een paar jaar geleden nog aan de renovatie van de panden van de Raad van State en aan het belastingkantoor in Doetinchem.

Andere onderdelen deden het beter. Bij de divisie onderhoud zit volgens Van Hooijdonk nog “veel ontwikkeling”, al raakte het bedrijfsonderdeel wel enkele grote contracten kwijt. Bij de business unit brand- en beveiligingstechniek groeit zowel de omzet als het rendement, maar winst werd er niet gemaakt.

De orderportefeuille liep volgens de Breijer-directeur de laatste maanden wel weer “goed vol”. Zo was er een nieuw werk voor 7,5 miljoen voor een corporatie en haalde Breijer nog enkele grote projecten en contracten binnen.

KPN

Een daarvan was een langdurig onderhoudscontract ter waarde van ruim 100 miljoen euro met telecombedrijf KPN. Breijer gaat de komende vijf jaar het onderhoud van 1.400 gebouwen en installaties van KPN uitvoeren. Ook verzorgt de bouwer 25 jaar het beheer van een Brede school in Joure. Breijer haalde beide opdrachten binnen met de kapitaalkrachtige moeder Facilicom.

De Rotterdamse bouwer mikt samen met Facilicom steeds meer op langdurig onderhoud en (facilitair) beheer van gebouwen vanuit een publiek-private samenwerking of een Dbfmo-contract. Daarbij verzorgt Breijer het planmatige en dagelijkse onderhoud, en verrichten andere Facilicom-dochters bijvoorbeeld schoonmaakdiensten, catering en beveiliging. BIM en een integrale aanpak spelen daarbij een grote rol.

Op dit moment wordt gewerkt aan enkele aanbiedingen die vergelijkbaar zijn met het pps-contract voor het Belastingkantoor in Doetinchem, waarvoor Facilicom en Breijer reeds het onderhoud en beheer doen.

Reageer op dit artikel