nieuws

Bouwvakker en hotelgast kruisen elkaar

bouwbreed

De één betaalt voor zijn rust, de ander wil liefst zo vroeg mogelijk beginnen met slopen en boren om ook weer voor de file te kunnen vertrekken. De één wil een schone kamer en opgeruimde gangen, de ander maakt per definitie rommel en veegt niet elke keer zijn laarzen als hij die gangen binnen komt. De conclusie: bouwvakkers en hotelgasten passen niet op één kussen.

Menig gast in een hotel – of dat nu in ons land of in het buitenland is – zal het scenario kennen. Je wilt rustig even uitslapen, het is immers vakantie of de vergadering haal je toch wel, en dan begint in alle vroegte het hameren en boren door een groep meestal ook nog luidruchtige bouwers. Je kunt natuurlijk klagen bij de receptie maar daarmee is het leed al geschied. En dat leed komt regelmatig voor. Volgens cijfers van het EIB geven Nederlandse hotels jaarlijks 150 miljoen uit aan renovatie en onderhoud. Tel daarbij nog eens zo’n bedrag voor nieuwbouw waarbij het om een niet gering deel om uitbreiding van bestaande hotels gaat. De horeca vertegenwoordigt daarbij ruim 3 procent van alle uitgaven in de utiliteitssector.

Voor hotels zijn dergelijke werkzaamheden tegelijk noodzakelijk, je moet immers met je tijd mee, en een ramp. In een enkel geval, als het om een grondige renovatie gaat, gaat de tent dicht maar dat betekent dat ook de inkomsten stil staan. Zeker de exclusieve en dus dure hotels van ons land gaan daarom niet over één nacht ijs. Hoofd technische zaken Jan Pas van Hotel l’Europe in Amsterdam, één van de duurste hotels in ons land, zegt daarover: ‘’Het begint al met heel selectief te zijn met het kiezen van een aannemer. Je zoekt een aannemer die net zo omgaat met zijn klanten zoals wij met onze gasten. Een aannemer die tot dusver alleen maar bruggen gebouwd heeft, moet je niet vragen om een verbouwing te doen in een vijfsterrenhotel. De kunst is verder goede afspraken te maken met de aannemer. Zo moet je lawaaierige werkzaamheden in laten plannen vanaf 10 uur en daarvoor werkzaamheden die geen lawaai maken, zoals koffie drinken.’’

Pas noemt 10 uur daarbij “een redelijke tijd die wij handhaven voor overlast is. Daarentegen is het aan ons om de overlast tot een minimum te beperken. Zo worden er geen verbouwingen met overlast ingepland in een hoogseizoen. In een laagseizoen kun je de kamers om de plaats waar de verbouwing plaatsvindt out of orderzetten. In andere gevallen overleg je persoonlijk met gasten waarvan je dan weet dat ze overdag meestal afwezig zijn of zij er problemen mee hebben dat in de buurt van hun kamer een verbouwing plaatsvindt.”

Ook voor de Van der Valk hotels in ons land “is de klant absoluut koning”. “Dat geldt voor al onze medewerkers en dat geldt zeker ook voor de bouwers die in onze hotels aan de slag zijn. Zij dienen zich daar volledig aan te committeren. Dat betekent bijvoorbeeld niet voor 9 uur beginnen met boren, alles steeds zo veel mogelijk opgeruimd houden en schoon werken,’’ verwoordt Roy Mullens, projectleider bij LuitenVanderValk Beheer, de beheersmaatschappij van de Van der Valk-hotels in ons land. Bij de verschillende vestigingen van Van der Valk worden regelmatig renovaties en onderhoudswerken uitgevoerd. “Je moet die werken in de eerste plaats goed plannen en kijken hoe je de overlast zo veel mogelijk kunt beperken. We werken ook met vaste onderaannemers, die weten wat we van ze verwachten. Bij veel klussen zijn het er overigens meestal wel nogal wat. We hebben niet één hoofdaannemer per project maar sturen zelf die onderaannemers aan en houden ook zelf toezicht.’’

Is een grotere renovatie nodig, dan worden soms aanpalende kamers of zelfs een hele vleugel tijdelijk uit de verhuur gehaald. “Maar dat doen we natuurlijk liever niet, het is onze business om die kamers te verhuren.’’ Mullens voegt daar echter eerlijkheidshalve aan toe: “Als je bouwers in een hotel aan de slag hebt, krijg je altijd klachten. Dat is niet te vermijden. We kunnen het zoveel mogelijk voorkomen maar er komen toch mensen aan de receptie. Het is dan aan de manager om dat goed op te lossen. Ze kunnen bijvoorbeeld gasten in aanpalende kamers een andere kamer geven of een gratis drankje aanbieden. En de bouwers moeten zich natuurlijk zelf aan de afspraken houden. Ze kennen onze regels.’’

Reageer op dit artikel