nieuws

‘Bouw moet meer inspelen op digitalisering samenleving’

bouwbreed

De bouw heeft een gouden toekomst, voorspelt voorzitter van het E-Society platform Willem Vermeend. Althans, als de sector creatief inspeelt op de toenemende digitalisering van de samenleving.

De oud-minister, hoogleraar en internetondernemer stelt dat de jonge generatie maar ook de “jongere ouderen” behoefte hebben aan wonen en werken in steden met supersnel internet, volledige wifi-dekking en slimme internettoepassingen voor apparatuur. Deze zogenoemde E-towns of Googletowns zorgen voor een bloeiende en concurrerende economie van de regio’s, is zijn voorspelling. Hij wijst daarbij op Amerika en Japan waar dit al op grote schaal plaatsvindt en als nieuwe ontwikkeling ook bijdraagt aan de economische groei. Bouwbedrijven moeten met producten komen waarin vastgoed, energie, infrastructuur en financiering zoals pps op een slimme manier met elkaar zijn geïntegreerd, aldus de oud-minister. Vermeend voorziet een ‘revival of the west’ door de komst van deze Google-towns. “Bedrijven die hun productie verplaatsen naar het buitenland zullen terugkomen, omdat het buitenland steeds minder concurrerend wordt.” De oud-politicus deed zijn uitspraken deze week als spreker op een door Dura Vermeer gehouden congres op de Provada. Volgens Vermeend moet de bouwsector “ophouden met zeuren” over de crisis en te wijzen naar de overheid voor oplossingen of meer geld, “want dat komt er toch niet”. In plaats daarvan moet de bouw de samenwerking zoeken met steden en de regio’s die deze E-town ontwikkeling omarmen. Bouwers moeten volgens Vermeend “ophouden met chagrijnig te zijn en gewoon de boer op te gaan.”

Reageer op dit artikel