nieuws

Blok is geboren in een flat, ziet groene sprietjes en is niet bang voor prijsexplosies

bouwbreed

< Vervolg van pagina 1 Een vrolijk toneelspel in de Tweede Kamer. Een drie uur durend debat over het Woononderzoek 2012 op donderdag liet zich daar het best mee vergelijken. Kamerleden pokerden. Achter de schermen gebeurt het. Dat mag niemand zien. De PvdA is vrije vogel Blok eventjes zat. Aanleiding is een uitgelekte novelle, waaruit […]

< Vervolg van pagina 1

Een vrolijk toneelspel in de Tweede Kamer. Een drie uur durend debat over het Woononderzoek 2012 op donderdag liet zich daar het best mee vergelijken. Kamerleden pokerden. Achter de schermen gebeurt het. Dat mag niemand zien.

De PvdA is vrije vogel Blok eventjes zat. Aanleiding is een uitgelekte novelle, waaruit blijkt dat Blok corporaties helemaal aan banden wil leggen. Geen enkele commerciële activiteit is dan nog mogelijk. Hoezo verstedelijking?

Donderdag kwam de Tweede Kamer bij elkaar voor een vergadering over het Woononderzoek 2012. Een uitgelezen kans voor PvdA’er Monasch om zijn ongenoegen te uiten. Drie uur lang niets van dat alles. Alsof Blok ook hem aan banden had gelegd. Samen met D66’er Verhoeven die de vergadering voortijdig verliet.

De werkelijkheid is een andere. De minister en de PvdA zijn in gesprek. Broeden op een compromis. Samen met de woonakkoordpartijen. Minister Blok nam het ervan – even bijkomen – en werd poëtisch. Hij vertelde dat hij in een flat is geboren en daar geen trauma aan heeft overgehouden. Op de woningmarkt ziet hij de eerste groene sprietjes en bang voor prijsexplosies als de markt weer aantrekt is hij zeker niet.

Met nog drie debatten voor de deur onderhandelen de PvdA en de VVD over de details van een woonakkoord waarvan vooral de tijd moet leren of steden verder verpauperen en investeringen in woningbouw in het middensegment loskomen.

Of komt er toch nog vuurwerk? PvdA-kamerlid Monasch geeft niet-thuis.“And the Zenmaster said: let’s wait and see.”

Reageer op dit artikel