nieuws

Bijsturing voor wandelaar op Zandmotor

bouwbreed Premium

Bijsturing voor wandelaar op Zandmotor

De provincie Zuid-Holland plaatst bij strandopgangen tussen Hoek van Holland en Den Haag waarschuwingsborden voor de Zandmotor. De grote zandplaat blijkt onder wandelaars nog wel eens voor verwarring te zorgen. Voorlichter Astrid Vlaminkx legt uit.

Waarvoor moeten mensen worden gewaarschuwd?

“De Zandmotor is een dynamische omgeving waarop gerecreëerd kan worden, maar men moet zich wel realiseren dat hij er is. We willen voorkomen dat mensen verdwalen op de Zandplaat.”

Hoe kun je nou verdwalen op een zandplaat?

“Het is al een paar keer gebeurd. Een paar maanden geleden is een groep van vijftig leerlingen ‘s avonds laat nog van de Zandmotor gehaald door de KNRM.”

Hoe kan dat nou!

“Je moet je voorstellen dat het daar wel pikkedonker is. Als je verwacht dat je van Hoek van Holland naar Den Haag kunt lopen door de zee aan je linkerhand te houden, dan kom je op de Zandmotor bedrogen uit. Doordat het een schiereiland is, loop je ineens de andere kant uit. Dat zorgt voor verwarring als je niet weet dat die plaat bestaat.”

Dan loop je toch terug.

“De Zandmotor is veel groter dan je denkt. Mensen moeten weer een heel stuk teruglopen, zonder dat ze weten waar ze heengaan. Of ze proberen het strand via de zee te bereiken. Dat is onverstandig vanwege de stroming. Vandaar dus die borden.”

Staan ze ook op de Zandmotor zelf?

“Dat is een beetje onzinnig op een zandplaat die steeds verandert.”

Is het niet beter om de plaat af te sluiten?

“Zeker niet. De Zandmotor zit vast aan het strand, juist om het recreatiegebied te vergroten. We willen juist dat mensen er gebruik van maken. Dat gebeurt ook volop.”

Maar is het wel veilig?

“We houden voortdurend in de gaten of er gevaarlijke situaties ontstaan. Juist voor de Zandmotor is extra budget gereserveerd voor de kustwacht en reddingsbrigade. Dus we kunnen snel reageren als er iets aan de hand is.”

Reageer op dit artikel