nieuws

Belazerd

bouwbreed

In ons achterhoofd wisten we het allemaal al. We worden door de politiek zwaar belazerd. Neem Mark Rutte weer eens afgelopen week. Die meldt al dan niet vervuld van trots dat met de 6 miljard bezuinigingen komend jaar de teller op meer dan 50 miljard staat. Een hoog bedrag waar gans het land zwaar voor […]

In ons achterhoofd wisten we het allemaal al. We worden door de politiek zwaar belazerd. Neem Mark Rutte weer eens afgelopen week. Die meldt al dan niet vervuld van trots dat met de 6 miljard bezuinigingen komend jaar de teller op meer dan 50 miljard staat. Een hoog bedrag waar gans het land zwaar voor moet boeten, dat zorgt voor de hand op de knip en een ongekend hoog aantal faillissementen.

Het was menigeen al opgevallen dat al die bezuinigingen nooit terug te vinden zijn op de rijksbegroting. Die blijft maar stijgen. Nu heeft Roland Berger dat beeld nog eens bevestigd. Die heeft berekend dat sinds 2000 de prijs van de dienstverlening van de overheid – op zich al bijna een contradictio in terminis – met 62 procent gestegen is. Als de kostprijs van 2000 wordt aangehouden dan scheelt dat 22 miljard, wordt de inflatie meegerekend, dan is het nog altijd 17 miljard.

Volgens Roland Berger heeft dat te maken met stijgende regeldruk en productiviteit, waarbij de strategische adviseurs zich haasten om te melden dat ambtenaren wel hard werken. Het geeft echter wel aan dat ook op het punt van de lastendruk en de al jaren durende strijd die te verlagen, hetgeen gelukt zou zijn volgens ministeriële rapporten, we dus al jaren belazerd zijn. Als het kabinet daar nu eens echt werk van zou maken, hoeven veel bezuinigingen niet meer.

Wat vond u trouwens van PvdA-leider Diederik Samsom die nog maar eens meldde dat corporaties nog miljarden vermogen hebben waardoor de heffing van 1,7 miljard euro peanuts is. Menig bouwer zal hebben staan juichen bij die mededeling. Zijn redenering doortrekkend mogen we onze belasting dus in bakstenen gaan voldoen. Het verschil tussen de inkoopprijs en de prijs waarvoor we ze mogen inleveren bij de schatkist is in deze barre tijden mooi meegenomen voor de noodlijdende sector.

Laat Samsom dan maar doorgaan met het verleiden van consumenten en corporaties om geld te laten rollen. Hoewel we in het huidige tijdsgewricht meer behoefte hebben aan leiders dan verleiders. Lijders zijn er inmiddels al meer dan genoeg.

Reageer op dit artikel