nieuws

Beelen: Minder afhankelijk zijn van de bouw

bouwbreed Premium

De Beelen Groep wil minder afhankelijk worden van de bouw. De omzet uit niet-bouwgerelateerde activiteiten moet “zo snel mogelijk” worden opgevoerd tot minimaal 50 procent van de totale opbrengsten.

Dat meldt bestuursvoorzitter Wim Beelen van het sloop- en recyclingsbedrijf in het mvo-verslag over 2012. “De realiteit is dat investeringen in verduurzaming van nieuwe gebouwen en renovaties sterk teruglopen. En dat betekent ook minder werk voor de sloopsector”, verklaart hij de nieuwe strategie van de onderneming.

Groeimogelijkheden ziet Beelen vooral in het inzamelen van huisvuil. “We zijn volop bezig met het bedrijfsafvalmanagement. Via samenwerking of overnames biedt dat perspectief.” Ook de recycletak zal verder worden uitgebreid. “Er komen vijf verwerkingsfabrieken bij om zelf producten te recyclen.”

Beelen was afgelopen jaar goed voor een omzet van 83,5 miljoen euro, 15 procent meer dan het jaar ervoor. Alle bedrijfsonderdelen droegen volgens de topman bij aan de groei. “Maar in het bijzonder zien we een omzetgroei op het gebied van recycling – zelfs meer dan 20 procent – infrasloop en afvalinzameling.”

Met de huidige omzet mag Beelen zich het grootste sloopbedrijf van Nederland noemen. Wereldwijd staat het concern op plaats dertien. Als het aan Beelen ligt, schuift zijn onderneming komende jaren nog een paar plaatsen omhoog. “Voor 2015 is de ambitie gesteld om te groeien naar een omzet van 250 miljoen. Doel is ook om tot de top 3 van recyclingsbedrijven van Nederland te horen. Dit willen we bereiken door ons te onderscheiden op kwaliteit, maar ook op duurzaamheid.”

Beelen haalde afgelopen jaar niveau vijf op de CO 2-prestatieladder, als eerste recyclingsbedrijf in Nederland. “Een andere opmerkelijke prestatie in 2012”, zegt Beelen, “is het behalen van een recyclepercentage van 99,89. Hiermee dragen we bij aan het streven naar een circulaire economie.”

Reageer op dit artikel