nieuws

Basisscholen krijgen gratis kooldioxidemeter

bouwbreed Premium

Basisscholen die er nog geen hebben, kunnen gratis een CO 2 -meter krijgen. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld in een brief aan de Tweede over de onlangs afgesloten Nationale Aanpak Milieu en Gezondheid (NAMG).

Minder bedompte klaslokalen, een internetsite over het milieu in iedere buurt en een doe-het-zelf-handleiding voor het inrichten van groene en gezonde wijken. Dat zijn onder meer de resultaten van de aanpak. En dat vinden Mansveld en de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers een goede zaak.

Sinds 2008, het begin van de NAMG hebben tot nu toe 4300 van de 7000 basisscholen maatadvies en een CO 2 -meter van de gemeentelijke gezondheidsdiensten. Die kennis en meetapparatuur hebben ervoor gezorgd dat klassen beter geventileerd worden hetgeen het binnenmilieu verbeterd heeft. Dat is niet alleen beter voor de gezondheid van leerlingen en leraren, maar verbeterd ook de prestaties.

Een gezonde leefomgeving staat of valt met goede lucht zowel binnen als buiten en rust en groen in de buurt. Milieufactoren veroorzaken 3 tot 7 procent van de ziektelast in Nederland. Dat is de reden om de resterende 3700 basisscholen volgend jaar ook een CO 2-meter te geven.

Een ander resultaat van de NAMG is een website (Gezondontwerpwijzer) over het gezond inrichten van wijken die uitnodigen tot bewegen. Ook is de website Atlas leefomgeving gebouwd, waar iedereen kaarten en informatie kan vinden over de leefomgeving. Daarbij gaat het om luchtkwaliteit en veiligheidsrisico’s. Ten slotte is er een actieplan om de ventilatie in nieuwbouw te verbeteren.

Reageer op dit artikel