nieuws

‘Banken erkennen problemen met vastgoed niet’

bouwbreed Premium

Nederlandse banken moeten nog minimaal 20 miljard euro op hun commerciële vastgoedleningen afschrijven. Dat zegt Rudy Stroink, oud-topman van het gefailleerde TCN Property Projects, in de juli-editie van Quote.

“Als je kijkt naar al die leegstaande winkels, bedrijventerreinen en andere panden die nooit meer gaan worden gebruikt, dan denk ik dat het nog af te schrijven bedrag ruim boven de 20 miljard euro ligt. Nederlandse banken erkennen het probleem niet, die denken dat alles zichzelf wel oplost zolang we een beetje optimistisch blijven doen’, aldus Stroink.

Dat bedrag zou neerkomen op een afschrijving van 25 procent; volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zitten de banken op een totale commerciële vastgoedleningenportefeuille van 80 miljard euro.

DNB schreef in mei dat kantoren sinds de crisis met 20 procent in waarde zijn gedaald en bedrijfsruimte met 26 procent. De banktoezichthouder voorziet meer neerwaartse risico’s en eist dat banken de boekwaarde van hun vastgoed in overeenstemming brengen met de huidige marktwaarde

Lager

Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield voorspelt, aldus Quote, dat er de komende jaren in totaal 16 miljard euro moeten worden afgeschreven op Nederlandse commercieel vastgoed.

De grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro hanteren op hun beurt veel lagere bedragen. ING (ING Real Estate Finance) zegt in zijn jaarverslag 2,4 miljard euro aan slecht presterende leningen te hebben, Rabobank (FGH Bank) houdt het op 1,5 miljard euro en ABN Amro Real Estate noteert 700 miljoen euro aan slechte leningen.

De afgelopen jaren hebben deze banken gezamenlijk honderden miljoenen op hun leningenportefeuilles afgeschreven. Het genationaliseerde SNS Reaal scheef onlangs 2,9 miljard af op zijn vastgoedleningen.

Reageer op dit artikel