nieuws

Akkoord over miljarden voor Europese infra

bouwbreed

Europa gaat minstens 30 miljard steken in trans-Europese infrastructuur voor transport, telecom en energie. Dat is de uitkomst van overleg tussen het Europese Parlement en het Ierse voorzitterschap.

De hoogte van het budget voor co-financiering van de infrastructuur is nog afhankelijk van de uitkomsten van de onderhandelingen over het meerjarenbudget van de Europese Unie voor de periode 2014-2020. De Europese Commissie wilde voor de zogenoemde Connecting Europe Facility (CEF) eigenlijk 50 miljard uittrekken, maar de lidstaten zelf willen er minder insteken.

“We hopen nog steeds dat de lopende onderhandelingen over het meerjarenbudget de CEF de benodigde ruimte zal geven. Het Ierse voorzitterschap houdt het er in zijn nadagen op dat er minstens 30 miljard beschikbaar is. Dat kan een totale investering genereren van 100 tot maximaal 150 miljard euro.

Het parlement heeft wel bewerkstelligd in de lange moeizame onderhandelingen dat de focus van transportinvesteringen gericht wordt op infraprojecten met een goede toegevoegde waarde voor de burgers. “Die projecten integreren vooral negen EU-sleutelcorridors die model staan voor nieuwe mobiliteit gebaseerd op duurzame manieren van transport”, zegt de Spaanse Europarlementariër Inés Ayala-Sender. Ook gaat het om ontbrekende verbindingen, in het bijzonder in grensoverschrijdende wegen.

Uitbreiding

Op het gebied van energie-infrastructuur geeft de CEF co-financiering voor de modernisering en uitbreiding van de transeuropese netwerken met het oog op het completeren van interne energiemarkt en het aansluiten op het netwerk van geïsoleerde regio’s. Ook gaat het om de aanleg van zogenoemde smart grids met het oog op de gewenste uitbreiding van hernieuwbare energieopwekking.

Dat laatste moet ertoe bijdragen dat binnen de EU eenvoudiger de duurzame energiedoelstelling behaald kan worden. Voor Nederland is de doelstelling overigens maar 16 procent. Dat is bij het huidige beleid overigens al niet haalbaar, heeft de Raad voor de Leefomgeving berekend.

Reageer op dit artikel