nieuws

‘ Zonder geld toch iets moois doen’

bouwbreed

Chicago wil de groenste stad zijn van de Verenigde Staten. Hans Kattemölle (56), directeur van installatiebedrijf Wolter & Dros liep er enkele jaren geleden rond en liet zich inspireren door de regels die beleggers in de metropool moeten verleiden te bouwen. De duurzaamheidsambassadeur van Amersfoort overtuigde een wethouder het Amerikaanse voorbeeld te volgen.

Hoe kwam u bij het plan voor een flitsvergunning voor groene bouwwerken?

“Dat heb ik ooit gezien in Chicago. Die stad probeerde de groenste stad in de VS te zijn. Ze gaven prioriteit in behandeling van een groene bouwvergunningsaanvraag. Aanvragers van duurzame plannen mochten daar bovendien meer vierkante meters bouwen. Een extra verdieping bijvoorbeeld. Voor beleggers is dat natuurlijk uiterst interessant. In Chicago wilden ze bovendien alle daken met mos en andere planten bedekken, zodat de stad er ook groen uitziet als je er met een vliegtuig boven vliegt.”

Heeft u het plan van die extra vierkante meters ook voorgesteld in Amersfoort, de stad waar uw hoofdkantoor staat?

“Ja, maar in Nederland is het moeilijker om aan te bieden dat je meer mag ontwikkelen als je ambities groener zijn. Je zit bijvoorbeeld met de richtlijnen voor de hoogte van gebouwen. In Amerika zijn die regels minder strak. Het klopt dat er in Nederland veel gebouwen leegstaan, maar als je dan toch besluit ergens te gaan bouwen, kun je het zo wel aantrekkelijker maken voor investeerders om met weinig meerkosten meer vierkante meters te kunnen bouwen. Ik hou dat idee nog wel achter de hand.”

Waarom is een snelle afhandeling van een groen bouwplan waardevol?

“Gemiddeld duurt de afhandeltijd van een vergunning in Nederland drie tot vier maanden, ook in deze tijd nog steeds. Een aanzienlijke verkorting van de doorlooptijd is wel heel gunstig voor de business case van een belegger. Immers, zijn investering levert een aantal maanden eerder rendement op.”

Amersfoort lanceerde het plan vorige week. Heeft u al leads?

“Nee, nog niet, maar het maakt wel wat los. Zowel de gemeente als wij krijgen al veel reacties. Men vindt het mooi dat je zonder geld als gemeente toch iets kan doen aan stimulering van duurzaamheid en het halen van de ambities van de gemeente op dat gebied. Ik denk zeker dat deze maatregel succes brengt. Amersfoort ligt centraal in het land met goede spoor- en wegverbindingen.”

Niet iedereen in de bouwwereld is er blij mee dat gemeenten met eigen regels komen. Wat vindt u ervan?

“Ik vind het juist fantastisch. Je kunt alles wel dood redeneren, maar je hebt koplopers nodig als het gaat om duurzaamheid en gemeenten die zich durven te onderscheiden.”

Smaakt dit succesje naar meer?

“Ja zeker. Er zijn nog zat verbeteringen denkbaar. Bijvoorbeeld voor het herontwikkelen van vervallen industrieterreinen. Daar zijn zeker kansen, maar het is niet zo eenvoudig. Hier is meer flexibiliteit in bestemmingsplannen noodzakelijk om daar echt beweging in te krijgen.”

U deed ideeën op in Amerika. Hoe beoordeelt u het Nederlandse duurzaamheidbeleid?

“Eerlijk gezegd vind ik dat waardeloos. Er is geen consistent beleid dat over meerdere jaren en kabinetsperioden beklijft. Zowel wat subsidies als fiscale maatregelen betreft. Elke vier jaar is er een andere visie. Het beleid hangt te veel aan elkaar van subsidies die komen en gaan. Het beleid en de plannen zijn er, maar het ontbreekt aan vasthoudendheid. Een openbaar bestuurder van nu denkt: als we in 2020 de doelen niet gehaald hebben, ben ik er toch niet meer. Dat heb ik zo gehoord. Er is geld, er zijn investeerders, maar die willen meer zekerheid voor hun investeringen. Die willen niet dat regeltjes over vier jaar weer stoppen. In Duitsland doen ze dat al jaren zo. Kijk maar eens wat daar gebeurd is op het gebied van duurzame energieopwekking. Het heeft bovendien een complete industrietak opgeleverd, die 300.000 mensen werk verschaft heeft. Ik was daarom ook blij verrast toen we hier afspraken maakten over het terugdringen van CO 2 -uitstoot van bedrijven. Er stonden fikse boetes op als de doelen niet gehaald werden. AgentschapNL zou de controles doen bij de bedrijven. Ik heb laatst eens rondgevraagd. Men lijkt die afspraken te zijn vergeten of houdt zich er niet aan omdat er toch geen sancties volgen.”

Reageer op dit artikel