nieuws

Zes bouwbedrijven gaan stofvrij werken najagen

bouwbreed Premium

Zes aannemers gaan bij de uitvoering van hun projecten volledig stofvrij werken als uitgangspunt nemen. Opdrachtgevers en onderaannemers zullen door hen aangespoord worden hetzelfde te doen.

Het zestal – Heijmans, BAM Woningbouw, Volker Wessels, Hegeman, Ter Steege en Van der Leij Bouwbedrijven – tekent daartoe vandaag de intentieverklaring ‘Gebruik stofvrije (hand)gereedschappen’, een initiatief van de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Doel is om de blootstelling van werknemers in de bouw aan het kankerverwekkende kwartsstof verder terug te dringen. Hoewel de laatste jaren veelvuldig is gewezen op de gevaren van kwartsstof, constateert de Inspectie SZW dat de risico’s nog altijd worden onderschat. 15 Procent van alle aannemers zou zelfs helemaal geen maatregelen nemen tegen het stof, dat vrijkomt bij bewerking van steenachtige bouwmaterialen.

Uit onderzoek van Arbouw blijkt dat jaarlijks meer dan de helft van de bouwvakkers op zijn werk last heeft van stof, waaronder kwartsstof. In de afbouwsector gaat het zelfs om bijna 60 procent. Een op de vier werknemers in deze branche heeft een afwijkende longfunctie.

Bouwers kunnen “vanuit hun rol en positie” opdrachtgevers en onderaannemers aanspreken op het gebruik van stofvrije gereedschappen, stelt de inspectiedienst. Zij noemt het daarom “belangrijk” dat de zes bedrijven de intentieverklaring ondertekenen.

Een juridische status heeft de verklaring niet. “Het is vooral een uiting van verantwoordelijkheid nemen en dat naar elkaar toe publiekelijk uitspreken”, benadrukt de Inspectie SZW.

Naast het zestal aannemers zullen ook Aboma en TNO hun handtekening zetten onder de intentieverklaring. De twee organisaties zijn vooral betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe werkmethoden voor stofvrij werken. De ondertekening vindt plaats aan het eind van de bijeenkomst ‘Gevaarlijke stoffen in de bouw’ van de Inspectie SZW en TNO. Deze bijeenkomst staat geheel in het teken van de gevaren van kwartsstof, dieselmotorenemissie en asbest.

Reageer op dit artikel