nieuws

WSW bericht corporaties tijdig

bouwbreed

Corporaties krijgen tijdig te horen van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) wat hun investeringsruimte is. Dat schrijft minister Blok (wonen) in antwoord op Kamervragen van SP’er Paulus Jansen.

Corporaties met investeringsplannen voor 2014 zullen nog in de eerste helft van dit jaar te horen krijgen wat hun borgingsruimte is en daarmee de investeringen die zij via het WSW willen borgen. Andere corporaties krijgen hun ruimte pas in de tweede helft van het jaar te horen. Mochten er dan corporaties zijn die toch nog willen investeren, dan zullen hun cijfers versneld worden beoordeeld door het WSW, zo laat Blok weten.

Jansen maakte zich ongerust over de mogelijkheden voor corporaties om te investeren, omdat zij pas eind 2013 op z’n vroegst zouden weten wat hun borgingsruimte is. Daardoor zouden zij ook nauwelijks kunnen profiteren van de verlaging van het btw-tarief voor onderhoud.

Volgens Blok valt dat laatste wel mee, omdat niet alle onderhoud gerealiseerd wordt met geborgde plannen. Dat geldt veelal voor regulier onderhoud. Overigens blijkt uit cijfers van het WSW dat corporaties fors beknibbelen op hun investeringen.

Rampscenario

Jansen zelf spreekt nu over een rampscenario voor huurders en de bouw. Zo is bekend geworden dat de huren de komende vier jaar met 22 procent zullen stijgen. In die periode zullen nieuwbouw en onderhoud aan woningen juist fors afnemen.

“De nieuwbouw neemt met 28 procent af. Dat betekent dat er vele duizenden banen in de bouw zullen verdwijnen. Blok heeft altijd ontkend dat zijn beleid de crisis in de bouw heeft versterkt. Hij moet stoppen met politieke spelletjes en deze crisis oplossen”, vindt Jansen.

Zijn partij stelt voor om juist fors te investeren in de bouw. Hierdoor worden banen geschapen in plaats van vernietigd, worden huizen opgeknapt en is de huurexplosie onnodig. Met het plan komt alleen al aan btw even veel geld binnen bij het Rijk als met verhuurderheffing.

Dat blijkt ook wel uit de jongste rapporten van de Algemene Rekenkamer. Daaruit blijkt dat ondanks de btw-verhoging naar 21 procent er 2,3 miljard minder aan btw is binnengekomen. Een groot deel daarvan komt door de dramatisch dalende bouw­investeringen.

> pagina 6: halvering bouw aantal huurhuizen

Reageer op dit artikel