nieuws

Weer bankroet voor Klein Haneveld

bouwbreed

HKL Bouw is failliet. De onderneming van voormalig Hillen & Roosen-bestuurder Huib Klein Haneveld is bezweken onder de vastgoedcrisis.

HKL Bouw kopje onder door malaise in de woning- en kantorenbouw

Volgens curator Tjarko Otten zijn er geen mogelijkheden meer tot een doorstart van de bouwer en projectontwikkelaar uit Capelle aan den IJssel.

Ten tijde van de ondergang telde HKL nog maar zeven werknemers. Hen is allen ontslag aangezegd. Het bedrijf laat, blijkens het faillissementsverslag van Otten, een schuld na van ruim 2,1 miljoen euro.

Het faillissement is vooral een persoonlijk drama voor oprichter Klein Haneveld. Hij startte HKL Bouw nadat ‘zijn’ Hillen & Roosen in 2009 kopje onder was gegaan in de nasleep van het Bos- en Lommerplein-debacle.

HKL ging aanvankelijk voortvarend van start. In het stadshart van IJsselmonde bouwde de onderneming een groot appartementencomplex af, een werk uit de portefeuille van Hillen & Roosen. Het leverde het bedrijf in 2011 een omzet op van bijna 20 miljoen euro en een bescheiden winst van 126.000 euro.

Een jaar later liggen de bedrijfsopbrengsten fors lager, nog geen 6 miljoen euro. De winst is bovendien volledig verdampt en zelfs omgeslagen in een verlies, van 1,6 miljoen. Oorzaak: de crisis in de kantoren- en woningbouw.

Twee van de drie projecten die HKL had binnengehaald – de ontwikkeling van 540 studentenappartementen in Rotterdam (de Domus) en de bouw en ontwikkeling van 52 seniorenappartementen in Nieuwegein (Jutphaas) – lopen ernstige vertraging op met alle financiële schade van dien.

“Daardoor was de onderneming sterk afhankelijk geworden van kasstromen die kwamen uit het enige andere project, de Waterschouw in Assendelft”, aldus curator Otten. “Door de aanhoudende vorst afgelopen winter lag de bouw echter stil en bleven ook de opbrengsten van dat project achter.”

Mogelijkheden

Volgens Otten is het complex in IJsselmonde volledig opgeleverd. Het woningbouwproject in Assendelft was al begonnen en zal – na tussenkomst van Woningborg – door een andere bouwer worden afgemaakt. De projecten in Rotterdam en Nieuwegein moeten nog starten. Vooral voor het laatste ziet Otten mogelijkheden. Hij sluit zelfs niet uit dat “één van de groepsmaatschappijen van HKL het project overneemt”.

HKL Bouw valt onder HKL Beheer, dat volledig in handen is van Klein Haneveld. Onder de beheersmaatschappij vallen ook HKL Project Ontwikkeling en HKL Vastgoed. Deze ondernemingen zijn volgens de curator niet failliet verklaard.

Klein Haneveld was vrijdagmiddag onbereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel