nieuws

Website ‘Ezie’ wil consument energiezuinig maken

bouwbreed

De website Ezie gaat woonconsumenten helpen energiezuinige maatregelen te nemen. Over vijf maanden zijn de grote bouwers klaar om de webtool uit te rollen.

Dat kondigt Pieter Hameetman, directeur bij BAM Groep en duurzaamheidsspecialist aan. Ezie is het product van jarenlang samenwerken met verschillende partijen, waaronder naast BAM, energiebedrijf Eneco en KPMG. Doel is energiebesparing gebiedsgericht, dus grootschalig te ontwikkelen.

Volgens Hameetman is het de bedoeling dat de online toolkit de gebruikers kan adviseren welke maatregelen er het beste genomen kunnen worden in hun woning. Ook moeten er maatwerkfinancieringsoplossingen uit gaan rollen. “We zijn over zo’n vier a vijf maanden klaar om het in gebruik te nemen”, verwacht de BAM-directeur. Voorlopig wordt Ezie alleen gebruikt voor nieuwbouw. Voor bestaande bouw is de tool over twee jaar gereed. De tool gaat uit van standaard energieprofielen en financieringsprofielen. Consumenten worden geleid naar duurzame oplossingen die bij hen passen. Dat kan bijvoorbeeld zijn een ‘plug-and-play’ zonneboiler, alleen zonnepanelen of andere combinatie. Consumenten kunnen uitrekenen wat hun nieuwe energierekening wordt op moment dat ze kiezen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Volgens Hameetman zijn de berekeningen op dit moment nog echter niet zuiver genoeg.

“Er moeten eigenlijk een paar duizend bewoners doorheen en eigenlijk ook een paar honderd projecten.”

Volgens de BAM-directeur is een digitale oplossing als Ezie de enige manier om duurzaamheid grootschalig uit te rollen. “Als je ziet dat de meerkosten voor een energienotanulwoning ongeveer 15000 euro zijn, houden bouwers daar met hun lage marges maar zo’n 450 euro aan over. Daar moeten ook nog alle advieskosten vanaf en de kosten die gemaakt moeten worden om een gepaste financiering aan te bieden. Zoiets kan alleen rendabel zijn als je het digitaal doet.”

Reageer op dit artikel