nieuws

Verstrekkende wijzigingen in bepalen energieprestatie

bouwbreed

Het energielabel voor woningen wordt goedkoper, eenvoudiger en speelt bij de verkoop van een woning geen rol meer. Het vergelijken van de prestaties van oude en nieuwe woningen wordt makkelijker.

Minister maakt vergelijken oude en nieuwe woningen makkelijker

Aan het circus met het energielabel lijkt een einde te komen. Minister Blok (wonen) zet flink het mes in de oorspronkelijke plannen die de Tweede Kamer eind vorig jaar keihard afserveerde. Het energielabel wordt goedkoper, eenvoudiger en zal bij de verkoop van een woning niet langer een rol spelen.

Nu kost het laten opstellen van een energielabel tussen de 100 en 200 euro. Als het aan Blok ligt, wordt dat een aantal tientjes.

Het nieuwe voorstel maakt het bezoek van een epc-adviseur aan huis overbodig. Het is de bedoeling dat de consument online zelf een energielabel aanvraagt. Een aantal gegevens voert hij zelf in, de meeste velden heeft de overheid al voor de gebruiker ingevuld.

Het energielabel zal geen rol spelen bij de verkoop van een woning. Om toch een stok achter de deur te hebben neigt de minister naar het invoeren van een boete.

Voor de bouw, de epc en de installateur van airconditioningssystemen gaat er ook wat veranderen. Zo streeft Blok toch weer één bepalingsmethode (epc) na waarmee de energieprestaties van zowel nieuwe als oude woningen kan worden berekend. Toenmalig minister Donner stapte in 2011 van dat idee af, omdat het te ingewikkeld zou zijn.

De huidige minister van Wonen komt er op terug, omdat daarmee de energieprestaties van oude en nieuwe woningen makkelijker zijn te vergelijken. De nieuwe epc is vanaf 2014 de basis voor zowel de vereenvoudigde (energerielabel voor consumenten) als de uitgebreide bepaling van de energieprestatie in een woning. De uitgebreidere variant kan gebruikt worden voor het verkrijgen van een energieprestatiecertificaat, een nieuw instrument van Blok. Dat certificaat moet een nauwkeurigere indicatie van de energieprestaties geven. Voor de utiliteitsbouw verandert er niets. Periodieke keuringen van airconditioningsystemen met een nominaal vermogen van meer dan 12 kW worden verplicht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels