nieuws

Verschil in watertemperatuur verwarmt vakantiecomplex

bouwbreed

Zeewater wordt kouder naarmate de diepte groter wordt. Lockheed Martin verwarmt met het temperatuurverschil dat daardoor ontstaat een nog te bouwen vakantiecomplex aan de kust van zuidelijk China.

De fabrikant pompt daarvoor het warme water van de zeespiegel door een wisselaar. In de wisselaar zit watervrij ammoniak wat door de warmte verdampt. De ammoniakdamp drijft een turbine aan die op zijn beurt een generator in gang zet. De afgewerkte ammoniakstoom condenseert in een tweede wisselaar die zo ver mogelijk onder het oppervlak hangt waar het water het koudst is. De vloeibare ammoniak wordt voor een nieuwe cyclus door de eerste warmtewisselaar gepompt. De installatie komt op zo’n vijftig kilometer uit de kust. Lockheed Martin rekent met een capaciteit van tien megawatt. Het bedrijf ontwikkelde deze techniek al in de jaren zeventig onder de noemer Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC). Het technische principe staat bekend onder de naam Rankine cyclus.

Reageer op dit artikel