nieuws

Teleurstelling FME over afbreken cao-overleg metaal

bouwbreed

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming heeft geen enkel begrip voor het afbreken van de cao-onderhandelingen in de grootmetaal. Volgens haar sluit vooral FNV Bondgenoten de ogen voor de huidige marktontwikkelingen.

FNV Bondgenoten staakte donderdagavond de onderhandelingen omdat ze “geen vertrouwen” meer heeft in een goede afloop. “De verslechteringen liggen nog steeds op tafel”, verklaart vakbondsbestuurder Jos Brocken. “Zoals minder zeggenschap over werktijden, werken wanneer het de werkgever uitkomt. Werknemers zien dit als een groot gebrek aan respect voor vaklieden. Ook steekt het dat hun werkgevers een fatsoenlijke loonontwikkeling overbodig vinden.”

Vakbonden eisen 2,5 procent meer loon. Daarnaast willen ze dat de lage jeugdlonen worden afgeschaft en dat cao-afspraken omtrent de inzet van flexwerkers beter worden nageleefd.

FME bood dinsdag aan het einde van de vierde onderhandelingsronde een structurele loonsverhoging van 1,5 procent in 2014 en een eenmalige uitkering van 0,5 procent in december van dit jaar.

“Voor FNV Bondgenoten waren de voorstellen onvoldoende om een volgend overleg af te spreken”, zegt Hamming. “Ik ben teleurgesteld in die opstelling, bespeur ook geen begrip bij bonden voor de nieuwe economische realiteit. Wij hebben serieuze voorstellen gedaan. FNV Bondgenoten heeft nog vrijwel niets laten zien, terwijl ook werknemers gebaat zijn bij een nieuwe cao.”

Volgens de FME-voorzitter mag de concurrentiepositie van de bedrijven niet verzwakt worden. Daarom zijn meer technici, meer interne flexibiliteit en duurzaam inzetbare medewerkers nodig. “Door innovatie, op tijd en alert inspelen op nieuwe ontwikkelingen, kostenbeheersing en goed opgeleide werknemers kunnen de ondernemingen zich blijven meten met de concurrentie op de wereldmarkt.”

Volgens de bonden gaat het met een omzetgroei van 3 procent helemaal niet zo slecht in de grootmetaal.

Reageer op dit artikel