nieuws

Stadgenoot sluit deal met Altera

bouwbreed

Stadgenoot heeft 108 appartementen en evenveel parkeerplekken in nieuwbouwcomplex Argentinië in Amsterdam-Oost verkocht aan vastgoedfonds Altera. Met de verkoop is een bedrag van 34 miljoen euro gemoeid.

108 appartementen verkocht voor 34 miljoen

Het door Stadgenoot ontwikkelde complex aan de IJ-haven bestaat uit twee gebouwen met in totaal 216 koopwoningen en 3000 vierkante meter bedrijfsruimte. De oostelijke helft is deels verkocht en deels in verhuur bij Stadgenoot zelf. Vanwege de slechte economische omstandigheden en het instorten van de woningmarkt, lukte he t de Amsterdamse corporatie vervolgens niet om voor het westelijke bouwdeel ook nog voldoende individuele kopers te vinden. Dat was een paar maanden geleden reden op zoek te gaan naar een institutionele belegger.

Na een openbare aanbesteding viel de keuze op het sectoraal vastgoedfonds Altera Vastgoed. Volgens Stadgenoot toonden diverse partijen belangstelling. Altera was daarvan de meest serieuze partij. “De verkoop in één keer aan een grote belegger levert weliswaar minder opbrengst per woning op, maar daar staat tegenover dat we minder renteverlies lijden. Met de verkoop aan particulieren zouden we nog wel een jaar bezig zijn geweest. Nu komt in één keer geld beschikbaar om te investeren in nieuwe projecten, zo verklaart bestuurder Gerard Anderiesen.

Zo voorziet Stadgenoot voor volgend jaar de bouw van het derde en laatste deel van Argentinië. De corporatie spreekt tegen dat verkoop is afgedwongen door de toezichthouder. Stadgenoot staat vanwege geringe financiële marges al langere tijd onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting.

Volgens Altera Vastgoed past de aankoop goed in het beleggingsbeleid van de participerende Nederlandse pensioenfondsen. “We hebben graag huurappartementen in belegging in Amsterdam. Bovendien staan we open voor verwerving van corporaties”, aldus algemeen directeur René Hogenboom. De appartementen worden verhuurd voor prijzen die variëren van 975 tot 1500 euro in de maand.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels