nieuws

Solliciteren voor woning in Woensel-West

bouwbreed Premium

Solliciteren voor een woning in een achterstandswijk. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar tientallen mensen hebben moeten motiveren waarom zij een huurhuis ‘verdienen’ in Woensel-West, een van de drie Eindhovense ‘krachtwijken’. Voor de 61 huurhuizen in de wijk ‘VoltaGalvani’ bestaat inmiddels een wachtlijst. Ook de koopwoningen zijn populair: op vier na zijn alle 45 huizen verkocht.

De Eindhovense woningcorporatie Trudo wil het “slech te imago” van Woensel-West opvijzelen door g rootschalige sloop-nieuwbouw en (sociaal) geëngageerde bewoners naar de wijk te trekken. De gemeente is verantwoordelijk voor het opknappen van de openbare ruimte. “Woensel-West moet een wijk worden waarin mensen vooruit willen en kunnen in het leven”, zegt Mart van Cleef, projectmanager vastgoed bij Trudo.

Woensel-West telt ongeveer 1800 woningen, waarvan 900 van Trudo. Daarvan zijn er nu de eerste 104 vervangen, er volgen er nog 400. VoltaGalvani is een van de vier deelprojecten in de Eindhovense krachtwijk. Het moet een “kleurrijke, levendige en hippe wijk” voor starters worden, zo meldt de corporatie op een website over Woensel-West. “Met veel verschillende woningtypen, in een heel bijzondere, bijna mediterrane stijl.”

‘SlimmerKopen’

Tot zover de gebruikelijke wervende teksten. De gunstige prijzen van de woningen spelen ook een belangrijke rol bij de populariteit van VoltaGalvani. Zo worden de koophuizen via een ‘Slimmer Kopen’-constructie aangeboden met 25 procent korting (ten opzichte van de vrijemarktwaarde). Daarnaast geeft Trudo een ‘terugkoopgarantie’ voor de woningen, die in prijs variëren van 82.500 tot 153.750 euro. Kopers mogen zelf voor een belangrijk deel bepalen hoe hun woning eruit komt te zien, zoals de kleur van de gevel. Als voorwaarde geldt dat de kleur verschilt van die van de buren; VoltaGalvani moet letterlijk “kleurrijk” worden. Daarnaast zijn de toekomstige huiseigenaren “volledig vrij” in de indeling van hun woning, zegt Van Cleef.

Trudo, een product van een fusie tussen woningcorporatie Sint Trudo en het Eindhovense gemeentelijk woonbedrijf, laat zich voorstaan op lage huren. De huurprijzen in VoltaGalvani liggen tussen de 375 en 665 euro per ma and. Het gaat om studio’s van 45 vierkante meter tot volledige woningen van 100 vierkante meter. Om in aanmerking te komen voor de woningen gelden enkele voorwaarden, zoals een maximaal bruto jaarinkomen van 34.229 euro. Mensen die een bijdrage willen leveren aan de wijk hebben een voorsprong bij de sollicitaties. Van Cleef: “In vrijkomende woningen in Woensel-West willen we zoveel mogelijk mensen plaatsen die de wijk vooruit helpen. Dat kunnen kunstenaars zijn, maar ook muziekdocenten, mensen die huiswerkbegeleiding geven of studenten die meedenken over de ontwikkeling van de wijk.” Bij bestaande bouw geeft Trudo een huurkorting van 100 euro per maand. Volgens de projectmanager “monitort” Trudo of bewoners daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de wijk .

Het enthousiasme over Woensel-West “gonst” inmiddels door de stad, merkt Van Cleef. “Op verjaardagen vertellen moeders trots dat hun kinderen actief zijn in de wijk. Het over de tong gaan van Woensel-West is een van de belangrijkste verklaringen voor de populariteit van VoltaGalvani.” Na de bouwvakvakantie zullen de eerste huurders hun woning betrekken en voor de kerst moeten alle huurders erin zitten. De laatste koophuizen zullen naar verwachting uiterlijk februari 2014 worden opgeleverd. Voor de 22 werkruimten in de wijk is onlangs een klantenwerving gestart.

Bouwer Stam + De Koning Bouw verklaart het succes voornamelijk door de Slimmer Kopen-constructie. “Dat je een woning met 25 procent korting kunt kopen trekt mensen over de streep, zeker in deze tijd”, zegt woordvoerder Gjalt Rameijer. “Dat mensen zelf hun gevelkleur kunnen bepalen is natuurlijk een aardig element, maar zal niet de doorslag hebben gegeven.” Voor Stam + De Koning Bouw is VoltaGalvani een project als vele anderen, de bouwer heeft bijvoorbeeld geen speciale prijs berekend. Rameijer: “De eer gaat volledig naar Trudo.”

Dat VoltaGalvani hoe dan ook volledig wordt afgerond komt volgens Van Cleef doordat met de bouw werd begonnen voor het kabinet-Rutte II aantrad . “Het is zeer de vraag of na de invoering van de verhuurdersheffing nog dit soort projecten kunnen uitvoeren.”

Reageer op dit artikel