nieuws

Scheur tussen PvdA en Blok

bouwbreed

“Minister Blok is ook minister van bouw. Hij moet juist wel werken met streefcijfers voor de bouwproductie. De vraag naar huurwoningen en studentenwoningen is gigantisch. Er zijn grote wachtlijsten in schaarstegebieden.”

Jacques Monasch: Bouwbeleid kan je niet aan de markt overlaten

Zo reageert PvdA’er Jacques Monasch op uitspraken van minister Blok (wonen) gisteren in Cobouw. Blok wil de bouwproductie aan de markt overlaten en vindt het niet erg dat corporaties minder bouwen, omdat de huursector wat hem betreft eerder te groot is dan te klein.

Monasch vindt dat de minister zijn schouders niet kan ophalen. Zeker niet nu het met de bouw ook zo slecht gaat. “Het bouwbeleid kan je niet aan de markt overlaten. Dit is een verkeerd signaal richting de bouweconomie. Blok zet een macrogetal tegenover een ideologisch getal hoe groot de huursector moet zijn. In een tijd dat de woningmarkt gestimuleerd moet worden, moet je dat niet doen.”

De huursector is helemaal niet te groot, vervolgt Monasch. “Dat is vrij evident. Er zijn te veel koopwoningen, te weinig vrijesectorwoningen.” Het is de eerste keer sinds de aanstelling van het nieuwe kabinet dat de PvdA en de minister lijnrecht tegenover elkaar staan. Monasch vindt dat Blok te makkelijk aan een aantal zaken voorbij gaat. “De markt bouwt voor heel veel groepen niet. Is bovendien niet betrokken bij herstructurering. Zijn opvatting is dus veel te beperkt. Dat er minder gebouwd wordt door de verhuurdersheffing is ook nooit de bedoeling geweest.”

Smart

Monasch blijft erbij dat corporaties ondanks die heffing van 1,7 miljard euro totaal kunnen blijven bouwen. Met smart wacht hij het sectorplan bouw af. “Bij corporaties zijn nog forse besparingen mogelijk. En het fonds energiebesparing komt er ook nog aan.” De PvdA’er gaat verder werk maken van de sociale huurgrens van 34.000 euro. Volgens hem is die te laag. “Er is een enorme toenemende vraag door gezinsverdunning. Bovendien is het besteedbaar inkomen achteruit gegaan.”

Over twee weken debatteert de Tweede Kamer over het laatste woononderzoek. Monasch zegt dat hij Blok dan kritisch zal bevragen. “We zitten te wachten op stukken over ouderenhuisvesting en studentenhuisvesting. Hoe gaat deze minister die problemen aanpakken?”

> pagina 15: commentaar

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels