nieuws

Robot neemt machinist lastig werk uit handen

bouwbreed Premium

Een bulldozer en graafmachine die geheel zelfstandig grondverzetwerk doen, met eenzelfde of betere nauwkeurigheid dan een geschoolde machinist en nog ietsje sneller ook. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar de Japanse fabrikant Komatsu en leverancier van plaatsbepalings- en lasersystemen Topcon werken aan deze vorm van robotisering.

Komatsu noemt het iMC ofwel intelligent Machine Control. Het is niets meer of minder dan een totale en fabrieksmatige integratie van de 2D- en 3D- besturingssystemen van Topcon in de bulldozers en graafmachines van het Japanse merk. Plug and Play, zoals de Amerikanen het zeggen. Tijdens de Bauma werden daarvan als wereldprimeur twee voorbeelden gepresenteerd en gedemonstreerd: de bulldozer D61EX/PX-23 en het prototype van de graafmachine PC210LCi-10.

Het iMC-concept gaat een forse stap verder dan het enkele jaren in gebruikzijnde monitoringssysteem Komtrax. Is dat vooral bedoeld om op een min of meer passieve wijze de machines te beheren en te volgen, bij iMC gaat het om een actieve benadering van het werkproces. Het intelligente MC-systeem moet de machinist letterlijk het lastigste deel van zijn werk uit handen nemen. Beter dan een machinist ooit zal kunnen, zorgt het voor een snelle, nauwkeurige en veilige afhandeling van graaf- en egaliseerwerkzaamheden.

De essentie van de samenwerking tussen Komatsu en Topcon schuilt in de volledige integratie van machine en intelligente besturing. Er vindt geen latere opbouw meer plaats van allerhande GPS-hulpmiddelen en dergelijke, want het gehele signalerings- en besturingssysteem wordt al in de fabriek ingebouwd. In Topcon-taal: het iMC omvat een verbeterde GNSS-ontvanger met besturingsunit en een GNSS-antenne. Die antenne is bij de bulldozer verplaatst van het blad naar het dak van de cabine, waar hij beter beschermd zit. Het systeem zorgt voor een nauwkeurige positiebepaling, los van de actuele positie van het dozerblad.

Via Topcon’s communicatiemanagementsysteem Sitelink3D wordt de voortgang draadloos verstuurd naar het kantoor van de uitvoerder en gaat van daaruit nieuwe of aangepaste projectinformatie retour naar de bulldozer, opdat die zonder verdere persoonlijke ingrepen zijn werkzaamheden kan verrichten.

Minder schade

Bij de D61EXi/PXi-23 levert dat het volgende beeld op: alle bewegingen worden via de computer aangestuurd, van het ruwe dozerwerk tot de fijne afwerking en zowel bij het vooruit- als achteruitrijden. De krachten op het dozerblad worden voortdurend gemeten, zodat op tijd het slippen van de rupsen wordt voorkomen en dat levert volgens de bedenkers minder beschadiging aan het te dozeren oppervlak op en mede daardoor een forse tijdwinst. De machinist hoeft alleen nog aan te geven waar en wanneer het dozerblad moet beginnen en stoppen. Daarbij kan hij kiezen uit een viertal extra bladinstellingen en een drietal belastingmodes.

Bij de graafmachine biedt iMC weer andere mogelijkheden. Naast het snel en efficiënt afwerken van taluds en dergelijke kan het systeem ervoor zorgen, dat geen ‘overcutting’ meer plaatsvindt. Stel dat een sleuf moet worden gegraven vlak boven een rioleringsbuis. Dan zal de aanwezigheid daarvan de machinist voorzichtiger en langzamer doen werken. Met iMC is dat niet nodig, want als de af te graven diepte eenmaal is ingesteld is het risico van te diep graven (overcutting) automatisch weggenomen.

Vraag is of de machinisten deze ontwikkeling zullen omarmen of tegenwerken. Duidelijk is wel, dat zowel opdrachtgevers als uitvoerende bedrijven voordeel kunnen hebben van deze vorm van robotisering.

Volgens Topcon-topman Ray O’Connor zet Komatsu hiermee “een volledige stap in de 21ste eeuw”. Hij noemt de robotisering eigenlijk net zo onvermijdelijk voor het grondverzet als de verandering die intermet en smartphones voor de communicatie hebben betekend.

Naadloze samenwerking

Volgens Komatsu-ingenieur Kazunori Kuromoto wordt IMC net zo standaard op de machines als het huidige Komtrax. Er komt geen zogeheten ‘retro fit’ mogelijkheid op oudere machines, maar wel zullen de bestaande Topcon-systemen naadloos kunnen samenwerken met de iMC-machines. Als eerste gaat Komatsu aan de slag met de bulldozers en (grotere) graafmachines en zullen op langere termijn ook wielladers van een soortgelijk iMC-systeem worden voorzien. Het CE-keur voor de eerste MC-machines wordt rond eind van het jaar verwacht, zodat ze vanaf 2014 ook in Europa aan de slag kunnen.

Reageer op dit artikel