nieuws

Rabo trekt stekker uit MAB

bouwbreed

De Rabo Vastgoedgroep heeft besloten de activiteiten van Nederlands grootste ontwikkelaar van commercieel vastgoed, MAB Development, af te bouwen. De reden zijn de marktontwikkelingen en het hieruit voortvloeiende gebrek aan toekomstperspectief.

Ontwikkelaar rondt lopende projecten af

De specialist in megaprojecten zoals De Rotterdam op de Rotterdamse Kop van Zuid en het nog veel omvangrijkere Überseequartier in Hamburg zal lopende projecten afwikkelen. Daarna gaat het licht uit. Nieuw werk wordt niet meer aangenomen.

Hoewel MAB op dit moment nog volop werk heeft, is het vooruitzicht dat van een zekere neergang. Zowel op de winkel- als de kantorenmarkt neemt de leegstand toe en veel nieuwe grote projecten van het genre waarop MAB focust, zullen er de komende jaren niet bijkomen. Gekozen is voor opheffing in plaats van verkoop van het bedrijf of diens projecten.

De afronding van de bestaande projecten, bij elkaar enkele tientallen, neemt naar verwachting enkele jaren in beslag. Een exacte tijdslimiet is niet gesteld. Een en ander hangt mede af van het verloop van het afbouwproces. “We kiezen ervoor de projecten zelf af te wikkelen, juist omdat we zorgvuldig willen omgaan met alle bij de projecten betrokken partners”, verklaart een woordvoerder namens de Rabo Vastgoedgroep.

Herplaatsing

Gaandeweg zal het qua bezetting steeds rustiger worden op het MAB-hoofdkantoor in Den Haag en de Nevenkantoren in Parijs en Frankfurt. Bij elkaar werken daar nog circa 145 mensen. Bekeken wordt in hoeverre herplaatsing mogelijk is van medewerkers bij de andere onderdelen van de Rabo Vastgoedgroep (Bouwfonds Property Development, FGH Bank, Bouwfonds REIM en KP Investments).

Topman Isaäc Kalisvaart van MAB Development heeft besloten naar aanleiding van het besluit van de eigenaar zijn functie neer te leggen. Hij treedt ook terug uit de hoofddirectie van de Rabo Vastgoedgroep. “Begrijpelijk”, verwoordt de woordvoerder de reactie uit die hoek. “Je moet je kunnen vinden in het afbouwen van een bedrijf en dat is iets anders dan het opbouwen zoals een aantal jaren geleden aan de orde was.” Kalisvaart blijft voorlopig nog wel bij de activiteiten betrokken als adviseur.

> pagina 7: Risicoprofiel vastgoed jaagt banken weg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels