nieuws

Programma toont effect van zonwering op binnenruimte

bouwbreed Premium

Fabrikant van raambekleding Hunter Douglas heeft een computerprogramma ontwikkeld dat de invloed van zonwering op de licht- en klimaatbeheersing van een binnenruimte in kaart brengt.

Het resultaat van de metingen die met de tool worden gedaan is tweeledig: de gebruiker kan zien welk effect bepaalde zonwering heeft op de binnenruimte en bovendien geeft de tool aan welke zonwering nodig is om een bepaald effect in de ruimte te creëren. De zogeheten Light & Energy tool maakt via een 3D-model inzichtelijk hoe het schaduwpatroon in een ruimte zal zijn, met bijvoorbeeld een lage en een hoge zonnestand. Het programma is gebaseerd op parameters die worden ingevoerd, zoals de dimensie van een ruimte, het materiaalgebruik van de schil, het raamoppervlak en het type glas of de ligging van het gebouw. Vervolgens kunnen vier verschillende scenario’s worden gemaakt aan de hand van verschillende typen zonwering. Behalve dat de tool laat zien wat het effect van een type zonwering is op de binnenruimte, geeft deze ook aan hoeveel energie te besparen is.

Reageer op dit artikel