nieuws

Productie in bouw eurozone opnieuw gekrompen

bouwbreed Premium

De bouwproductie in de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gedaald, met 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de Statistiek.

De daling is groter dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, toen het bouwvolume met 1,8 procent kromp. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, bedraagt de afname zelfs 4,2 procent

De zeventien landen die de euro voeren zagen voor de vijfde maand op rij de totale bouwproductie afnemen. Ook in november, december, januari en februari was in de eurozone al sprake van een teruggang. Met 1,7 procent was de krimp in maart wel een negatieve uitschieter.

De Nederlandse bouwindustrie zag het volume in maart met 1,1 procent teruglopen. Over het eerste kwartaal kwam de daling uit op 1,9 procent. Dat is 1 procentpunt minder dan in het kwartaal ervoor, maar 0,3 procentpunt meer dan in het derde kwartaal van 2012.

Het CBS constateerde eerder deze week al dat de bouwsector in ons land zwaar wordt getroffen. Het bureau zag het aantal bouwbanen in een jaar tijd met 26.000 dalen.

Malaise

Veel slechter dan in Nederland verging het de bouwsector in onder meer Portugal, Tsjechië, Frankrijk, Slovenië en Polen. Daar daalde de productie met respectievelijk 6,1 procent, 4,6 procent, 3,8 procent, 6,4 procent en 4,9 procent. Ook Groot-Britannië deelde in de malaise. Daar ging de de bouwproductie in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,4 procent onderuit.

Duitsland, de grootste bouweconomie van Europa, hield de schade met een terugval van 0,6 procent nog enigszins beperkt. In de maand maart viel het bouwvolume daar overigens met ruim 3 procent. Dat is veruit de grootste krimp van de afgelopen maanden.

Vergeleken met een jaar eerder, is zelfs sprake van een afname van 10,8 procent.

Groei werd in het eerste kwartaal alleen behaald in kleine landen als Hongarije (+2,2 procent), Litouwen (0,4 procent) en Letland (1,4 procent).

Reageer op dit artikel