nieuws

Populariteit Dag van de Bouw stijgt

bouwbreed

Het aantal aanmeldingen voor de Dag van de Bouw is gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren. 232 bouw- en infraprojecten, verspreid over het hele land, gooien zaterdag de hekken open.

Tunnelwandeling onder het IJ publiekstrekker

Vorig jaar waren de bezoekers welkom op 223 bouwplaatsen, in 2011 230. Het enthousiasme van de sector is opvallend, vindt projectleider Harm Dragt van Bouwend Nederland. “Het verbaast mij soms dat bedrijven in deze tijden, de sector heeft het echt niet makkelijk, tijd en energie vrijmaken voor een dergelijk evenement.”

De Dag van de Bouw, die dit jaar voor de achtste keer wordt gehouden, is een begrip geworden, merkt hij. “Je ziet dat niet alleen bouwbedrijven, maar ook opdrachtgevers graag mee willen doen.”

De motieven voor deelname zijn legio. “Voor sommige is het een manier om jongeren te interesseren voor een baan in de sector, maar je kunt het ook zien als een middel om niet verkochte woningen aan de man te brengen. Maar het gaat toch vooral om te laten zien wat we doen en dat we trots zijn op wat we maken.”

Bedrijven kunnen de open dag naar eigen inzicht invullen. “Wij assisteren wel. Deelnemende bedrijven krijgen van ons vlaggen en een handleiding. Daarin staat bijvoorbeeld hoe ze zo’n bezoek moeten voorbereiden. Je moet bijvoorbeeld voor iets te drinken zorgen. De meeste bouwplaatsen zijn bovendien niet zonder aanpassingen toegankelijk voor het publiek.”

Dragt hoopt zaterdag ruim 100.000 belangstellenden naar de bouwplaatsen te trekken. “Al hangt dat ook af van het weer.” De grote publiekstrekker is de tunnelwandeling onder het IJ. Zesduizend bezoekers lopen zaterdag door de tunnelbuis van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

De aftrap voor het evenement wordt zaterdagmorgen verricht door minister Stef Blok (wonen) en Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman. Dit gebeurt in Rijnsburg op de bouwlocatie De Bloem van De Raad Bouw.

Reageer op dit artikel