nieuws

Oude objecten gestolen van bouwplaats

bouwbreed

Oude objecten gestolen van bouwplaats

De gemeente Aalsmeer heeft vorige week, samen met de provincie Noord-Holland, aangifte gedaan van een illegale, archeologische opgraving op een bouwlocatie in Aalsmeer. Daarbij zijn minstens 33 voorwerpen ontvreemd. Wethouder Gertjan van der Hoeven wil hiermee een signaal afgeven.De illegale opgraving dateert van juli of augustus 2012. Waarom nu pas aangifte doen?

“Professionele archeologen van bureau Raap hadden toen zowel bij ons als bij de politie gemeld dat er waarschijnlijk mensen illegaal hebben gegraven, maar de aanwijzingen waren niet voldoende concreet. Aanvankelijk werd nog gedacht aan vandalisme.”

Wanneer waren de aanwijzingen voor diefstal wel concreet?

“Na een mailtje van een anonieme tipgever, in maart. Hij, of zij, schreef over de diefstal en stuurde zelfs enkele foto’s van de gestolen objecten mee.”

Bijzondere objecten?

“Daar kan ik geen mededelingen over doen, omdat de zaak nu bij de politie en het openbaar ministerie ligt.”

Oké, dan een meer algemene vraag: wat treffen archeologen zoal aan in de bodem van Aalsmeer?

“Oude occupatieresten, zoals funderingen. Of oude slootpatronen: daarin ligt regelmatig aardewerk van een paar honderd jaar oud. Maar er worden ook pijpekoppen gevonden.”

En daar horen mensen met hun tengels van af te blijven…

“Natuurlijk, dit is gewoon een delict.”

Wie doet nou zoiets?

“Het kunnen liefhebbers zijn die deze vondsten willen toevoegen aan hun privéverzameling. Maar het kunnen ook schatgravers zijn: zij graven voor economisch gewin, door het door te verkopen.”

Bent u nog boos?

“En of. Het gaat om objecten die een cultuurhistorische waarde hebben. Deze kwestie leeft erg in het dorp. Ik hoop dat de daders worden gepakt en dat de spullen terugkomen.”

Reageer op dit artikel