nieuws

‘Oranjewoud vormt weer een eenheid’

bouwbreed

Ingenieursbureau Oranjewoud gaat eind dit jaar verder onder de naam Antea. Het bedrijf boekte met twee kapiteins op het schip een winst van 8,2 miljoen euro. De internationale dimensie neemt toe.

De ingeni eurs van Oranjewoud kijken steeds vaker over de grens. In toenemende mate zijn de klanten internationaal georiënteerd.

“Waar we over vijf jaar staan? Ons bedrijf is zeker internationaler. Ik heb niet voor niets mijn gegevens in het Engels op mijn visitekaartje staan”, zegt directeur Rob van Dongen (1970). De bedrijfseconoom vormt samen met civiel ingenieur Menno Smits (1956) de directie van Oranjewoud. Beiden zijn al lang aan het bedrijf verbonden. Rob 17 jaar, Menno 24 jaar.

Voor Van Dongen is het kantoor in Oosterhout uitvalsbasis, Smits werkt vanuit de vestiging te Almere. ’s Ochtends en ’s avonds praten de twee elkaar telefonisch bij. Want bij een bedrijf dat eenheid wil uitstralen, mag binnen de directie geen verschil van mening zijn. Als de directeuren weer eens op de kantoren te Heerenveen, Deventer of Capelle zijn, schuiven de twee gewoon aan. Ook directeuren kunnen flexwerken.

Sinds de overname in 2005 door Gerard Sanderink – eerste man van de topholding – heeft Oranjewoud nieuwe accenten geplaatst. De matrixorganisatie met divisies en een capaciteitsorganisatie uit de tijd van directeur Jan Reneman is omgesmeed tot een bedrijf met zes businesslijnen. Uitvoering en commercie kwamen weer bij elkaar.

Van Dongen: “We moesten weer een eenheid vormen. Iets doen aan de eilanden die ontstaan waren. Eigenlijk was Oranjewoud twee bedrijven geworden.”

Smits: “Toen Gerard kwam richtte het bedrijf zich op Nederland. Er volgde een stroomversnelling. Overnames in Colombia, Frankrijk, Amerika en België. De basis van alle bedrijven ligt in het eigen land, zegt Gerard. Maar kijk ook goed hoe je synergie kunt bereiken. Op de gebieden infra, milieu, water en ruimte vindt, nog bescheiden in omvang, internationale uitwisseling plaats. Da t g eeft veel dynamiek.”

Volgens de huidige directie bracht Sanderink no nonsence en al snel een verviervoudiging van de winst. Het bedrijf werd slanker en e fficiënter. Eind dit jaar volgt een etikettenwissel en werken de Nederlandse ingenieurs verder onder de naam Antea Group. Net als hun collega’s in de vier andere landen, die de Antea Group tot haar thuismarkten rekent. De naam Oranjewoud is straks voorbehouden aan de beursgenoteerde topholding, waartoe ook bouwbedrijf Strukton behoort.

“Dat we afgeslankt de crisis ingingen was voor ons ten opzichte van de collega-bedrijven een voordeel. We hebben geen grote ingrepen moeten doen”, zegt Van Dongen. “Net als alle andere moeten we de zeilen stevig bijzetten. We werken er hard aan om dicht bij de klant te staan en ze te helpen in deze crisistijd. Waar mogelijk met innovaties. De markt is vreselijk in beweging.”

Allrounder

Oranjewoud profileert zichzelf als een pragmatische allrounder. Zegt marktleider te zijn op bodemonderzoek, het beheer van de openbare ruimte en de ruimtelijke ordening. En vergeet veiligheid niet, het specialisme van de dochterbedrijven Van der Heide en Save. Smits: “Anders dan veel van onze collega’s meten we nog zelf. Gaten boren, monsters nemen. Het laboratoriumwerk is zoals bij alle bureaus tegenwoordig uitbesteed. We hebben tachtig bussen op de weg die data verzamelen.”

Van de 1500 medewerkers van Oranjewoud werkt een klein kwart in het segment infra. Op zowel milieu als ruimte is ongeveer een vijfde van de mensen actief.

Softwarelijn

De busines slijn beheer en data bedient 170 gemeentes met software die meedenkt over het beheer van de openbare ruimte. Wanneer kan het beste een rioolput worden vervangen? Hoe helpt slim onderhoud de investeringskosten te beperken? Burgemeester Aat de Jonge van Dronten is voorzitter van een onafhankelijke gebruikersvereniging die aanbevelingen doet om het programma verder te verbeteren. Een nieuwe softwarelijn is inmiddels vrijwel gereed. Oranjewoud realiseerde vorig jaar 8,2 miljo e n euro winst op een omzet van 193,8 miljoen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels