nieuws

Oranjewoud verder als Antea Group

bouwbreed

Oranjewoud gaat eind dit jaar verder onder de naam Antea Group. De structuur van de onderneming blijft ongewijzigd.

Winst daalt van 11,7 naar 8,2 miljoen

“Internationalisering biedt nieuwe kansen”, zegt directeur Menno Smits die samen met Rob van Dongen leiding geeft aan het advies- en ingenieursbureau. “Als onderdeel van Antea Group behoren we tot de mondiale top van ingenieursbureaus. De volgende stap is om samen eenduidig de internationale markt te betreden. De naamswijziging is hier onderdeel van.”

De naam Oranjewoud wordt vanaf de jaarwisseling exclusief gebruikt voor de naamloze vennootschap waarin Gerard Sanderink onder de naam Antea – naast bouwbedrijf Strukton – al zijn ingenieursdiensten heeft ondergebracht. Tot de Antea Group behoren de in hoge mate zelfstandig werkende maatschappijen in Nederland (1500 medewerkers), België (200), Frankrijk (500), Verenigde Staten (500) en Colombia (600). Het in 1956 opgerichte Oranjewoud behoort tot de vijf grote Nederlandse advies- en ingenieursbureaus. In 2005 werd het bedrijf overgenomen door ict-specialst Centric, eigendom van de Twentse zakenman Gerard Sanderink. Sinds de zomer van 2006 siert de naam als naamloze vennootschap het beursfonds Oranjewoud.

De ingenieurs van (nu nog) Oranjewoud boekten vorig jaar een winst van 8,2 miljoen euro. Over 2011 werd nog een nettoresultaat geboekt van 11,7 miljoen euro. “Ook wij merken de crisis”, zegt directeur Van Dongen. “Maar omdat we al voor de crisis goed naar onze organisatie gekeken hebben, is ons bedrijf weerbaar.”

Oranjewoud zette vorig jaar een omzet weg van 193,8 miljoen euro. De projectkosten va n derden bedroegen 55,1 miljoen euro. Vergeleken met 2011 daalde de omzet met 4,4 procent. Om slagvaardig te blijven paste het advies- en ingenieursbureau halverwege 2012 haar werkwijze aan. Het aantal businesslijnen concentreerde zich van dertien op zes. De orderportefeuille vertoont een lichte groei. Met name in de segmenten infra, veiligheid en realisatie ligt meer werk op de plank.

Reageer op dit artikel