nieuws

Opdrachtgevers sponsoren leerstoel

bouwbreed

Het Opdrachtgeversforum in de bouw sponsort een leerstoel in Delft. Opdracht voor de hoogleraar is de verdere professionalisering van het opdrachtgeversschap.

Professionalisering wordt de opdracht

Het Opdrachtgeversforum in de bouw, een netwerkorganisatie van grote (semi)publieke opdrachtgevers die ervaringen uitwisselen, kennis delen en ontwikkelen en ideeën over nieuwe thema’s in de bouw initiëren, is nu op zoek naar een hoogleraar. Dat zei Arnoud van Vliet, directeur van waterschap Hollandse Delta, tijdens een bijeenkomst van MKB Infra.

De brancheorganisatie heeft zich versterkt met een adviesraad van vier die mkb-bedrijven in de gww gaat adviseren en helpen hun weg te vinden in de snel veranderende maatschappij. Behalve Van Vliet zitten emeritus-hoogleraar Hennes de Ridder, Tweede Kamerlid Erik Ziengs en Hubert Habib van Grontmij in de adviesraad.

Transparant

Van Vliet had op voorhand al wat adviezen voor de verenigde gww-aannemers. Zo vindt hij dat die zich meer moeten verdiepen in de opdrachtgever. En dan niet in schimmige achterkamertjes in het geheim, maar transparant en open.

“De tijd dat door innige relaties met de directeur gemeentewerken opdrachten werden binnengehaald ligt achter ons. De huidige overheidsopdrachtgevers willen ontzorgd worden. Dan moet je als aannemer weten wat de opdrachtgevers drijft en wat zij willen.” Hij kon zich dan ook uitstekend vinden in de nieuwe vorm van marktconsultaties zoals MKB Infra die wil organiseren met opdrachtgevers. “Wie niet verandert, gaat ten onder”, is zijn stelling.

Ook ziet hij mogelijkheden in een convenant zoals de gemeente Rotterdam dat met negen aannemers heeft gesloten. Daarbij ging het om een andere manier van aanbesteden en met elkaar omgaan. In de tijd dat het convenant nu loopt is veel werk verzet, zo blijkt uit de woorden van aannemer Albert Martinus van Lindeloof in Hellevoetsluis.

Rotterdam zet jaarlijks voor zo’n 800 miljoen werk in de markt. Daarvan is zo’n 40 procent, 300 miljoen, verspilling. “Daar doen we dus wat aan met het convenant”, aldus Martinus. En verder proberen de bouwers precies te doen wat Van Vliet aanraadt: ontzorgen van de opdrachtgever.

Reageer op dit artikel