nieuws

Onzichtbaar blussysteem voor rieten daken

bouwbreed Premium

Diverse, tussen de rietstengels weggewerkte blusbuizen moeten een rieten dak beschermen tegen vuur.

In verband met de brandveiligheid kun je een rieten dak behandelen met een brandvertragende coating, of het voorzien van een sprinklerinstallatie met detectoren. Maar bouwkundig adviseur Arjen Dekker is niet enthousiast over deze opties. “Als je een rieten dak impregneert, bescherm je alleen het oppervlak, niet het hele rietpakket van ongeveer 30 centimeter dik. Bovendien moet je dat impregneren elke vijf jaar herhalen, waarbij het dak elke keer een beetje moet worden afgeschaafd. Daardoor lever je uiteindelijk vijf tot tien jaar in op de levensduur van je dak.

Het alternatief is een sprinklerinstallatie, maar dat water dringt slechts een paar centimeter in de dakbedekking door, zodat een vuurhaard zich daaronder kan voortplanten. Daarom trekt de brandweer ook meestal het riet open bij het blussen.”

Dekker ontwierp een systeem dat een vuurhaard in een rieten dak van binnen uit moet doven: het Adek Brand Bestrijding Systeem. Momenteel werkt hij aan een rekenmodel voor zijn vinding en bereidt hij zich voor op een eindtest bij Kiwa. Naar verwachting komt hij er binnen een half jaar mee op de markt. Het systeem bestaat uit geperforeerde buizen van rvs, die tijdens het rietdekken worden aangebracht in de tunnelvormige ruimte die ontstaat bij het vastzetten van de bundels riet op de rietlatten. De onderlinge afstand van deze latten en dus ook van de buizen is ongeveer 30 centimeter. Alle leidingen zijn via een hoofdblusleiding aangesloten op een pomp die is verbonden met een plc (programmable logic controller). Deze regelcomputer is bovendien verbonden met meegedekte warmtedetectielinten in het riet, met warmtedetectoren op het dak en met de brandmeldinstallatie in het pand zelf.

Het blussysteem is ook handmatig aan te zetten, bijvoorbeeld als er in de nabije omgeving een brand is, of om het dak preventief nat te maken tijdens de jaarwisseling. Bij een modern ‘gesloten’ rietdak – met een onderconstructie van plaatmateriaal – zal dit binnenshuis niet leiden tot wateroverlast.

Blusactie

Visser benadrukt dat het dak na een blusactie weer snel helemaal droog wordt, wat voorkomt dat het riet gaat rotten. “De plc mengt het bluswater met een biologisch afbreekbaar additief dat de oppervlaktespanning verlaagt. Daardoor wordt het water nog ‘dunner’ dan normaal, zodat het snel langs alle stengels in een compact rietpakket vloeit. Na het uitzetten van de installatie zal het bluswater nog wel het nabranden voorkomen, maar binnen twee dagen is alles weg en is je dak weer helemaal naturel. Wat dat betreft helpt het ook dat we het systeem helemaal met lucht kunnen doorblazen. Dat gebeurt trouwens elke dag een keer, om te voorkomen dat er beestjes in gaan wonen.”

octrooinummer: NL1038948

houder: Adek BBS, Heemskerk

uitvinder: J.A. Dekker

Reageer op dit artikel